Το κονδύλι αυτό θεωρητικά θα το λάβει ο ΔΕΣΦΑ από το δημόσιο για να αποζημιώσει μέσω των Συμβολαίων επί της Διαφοράς τους προμηθευτές
Το μέτρο που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη από την ελληνική αγορά.
Στελέχη της μάλιστα θεωρούσαν ότι κακώς έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση να δεσμευθούν ελληνικές εταιρίες σε μια τέτοια υποχρέωση. Εξάλλου καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν υπήρξε περιορισμός, η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τη χώρα μας η οποία μάλιστα μέσω της Ρεβυθούσας κατέστη σημαντικός εξαγωγέας και υποστηρικτής της επάρκειας γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική τήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως εάν διαθέτουν ή όχι υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2022 με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας. Σύμφωνα με την απόφαση τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, θα αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε αέριο, σε αποθήκες γειτονικών χωρών.
Τι ποσότητες διατήρησαν οι εταιρίες
Έτσι η ελληνική υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία με την οποία έγινε και σχετική συμφωνία, αντιστοιχεί σε 1,14 TWh φυσικού αερίου για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 και αναλύεται ως εξής:
- ΔΕΠΑ της οποίας το σταθμισμένο μερίδιο για την πενταετία 2017-2021 ήταν 54,6% υποχρεούται σε αποθήκευση 622.440 MWh στην Ιταλία.
- Μυτιληναίος με μερίδιο 23,5% υποχρεούται σε 267.900 MWh.
- Προμηθέας με μερίδιο 12,1% υποχρεούται σε αποθήκευση 137.940 MWh.
- Elpedison με μερίδιο 5,8% και υποχρέωση αποθήκευσης 66.120 MWh
- Ήρων με μερίδιο 1,4% και υποχρέωση αποθήκευσης 19.960 MWh και
- ΔΕΗ με μερίδιο 2,6% και υποχρέωση αποθήκευσης 29.640 MWh.
Συμβόλαια Επί της Διαφοράς
Για την εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε επίσης να συναφθούν Συμβόλαια Επί της Διαφοράς μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και των εταιριών προμήθειας. Μέσω αυτών οι προμηθευτές θα ανακτήσουν το κόστος χρήσης των υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού́ αερίου μέσω της πίστωσης, ή της χρέωσης της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ́ του κόστους προμήθειας του αερίου που αποθηκεύεται στην υπόγεια υποδομή (συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαιουχικού́ κόστους διατήρησης αποθέματος) και της διάθεσης της ίδιας ποσότητας στο Βάθρο Εμπορίας του ΔΕΣΦΑ κατά́ την περίοδο απόληψης.
Όλα αυτά έχουν ήδη γίνει ενώ σε καθημερινή βάση υπολογίζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα αερίου που αντιστοιχεί σε κάθε προμηθευτή από το αποθηκευμένο στην Ιταλία.
Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πληρωθεί κανένα ποσό από τον ΔΕΣΦΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιπλέον κόστος αυτής της υπόθεσης, το οποίο βεβαίως σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου, είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο δε ότι από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί από τα περίπου 130 ευρώ/MWh στα 47 ευρώ /MWh το κόστος που πρέπει να καλυφθεί αυξάνεται κατακόρυφα.
Το κονδύλι αυτό θεωρητικά θα το λάβει ο ΔΕΣΦΑ από το δημόσιο για να αποζημιώσει μέσω των Συμβολαίων επί της Διαφοράς τους προμηθευτές. Στην παρούσα φάση όμως τα χρήματα φαίνεται ότι δεν είναι διαθέσιμα με αποτέλεσμα να επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην αγορά.
www.worldenergynews.gr