Την άποψη ότι ο Putin δεν κατάφερε να αποδυναμώσει ενεργειακά τις χώρες της ΕΕ διατύπωσε ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, επισημαίνοντας οι καθαρές εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
Σύμφωνα με το Recharge, ο Birol τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, με την παγκόσμια χωρητικότητα πράσινης ενέργειας να αυξάνεται κατά 1/4 το 2022 καθώς τα έσοδα από υδρογονάνθρακες στα ταμεία της Μόσχας υποχώρησαν. Τα έσοδα από φυσικό αέριο στα ταμεία της Μόσχας μειώθηκαν κατά 38%.
«Η Ρωσία έπαιξε το ενεργειακό χαρτί και δεν κέρδισε, με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να πέφτουν κατακόρυφα τον περασμένο χρόνο και να πέφτουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Τώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος και μόνιμη απώλεια θέσης στον ενεργειακό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά σχεδόν 60%. Οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση αυξήθηκαν. Οι εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει δυναμικά. Η Ευρώπη έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού της συστήματος».
Ο «μύθος»
Σύμφωνα με τον Birol, η κρίση πρόκειται να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια καθώς οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται με ισχυρότερες πολιτικές. Ωστόσο, ο ότι η Ρωσία κερδίζει την ενεργειακή μάχη είναι ένας μύθος. Επίσης, είναι πλάνη ότι η κρίση είναι μια κρίση καθαρής ενέργειας. Δεν είναι αλήθεια. Είναι η αφήγηση ότι η κρίση θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του IEA, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με την ΕΕ να αγοράζει περίπου το 50% του εξαγόμενου πετρελαίου της χώρας και πάνω από το 60% του φυσικού αερίου της. Οι ροές του ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη έχουν επιβραδυνθεί δραματικά έκτοτε, κατά 80% από τα προπολεμικά επίπεδα.
Ωστόσο, ο Birol προειδοποίησε ότι ο κόσμος «δεν είχε βγει ακόμη από την ενεργειακή κρίση. Είναι καιρός να εφαρμοστούν τολμηρά μέτρα που θα μειώσουν την μελλοντική αστάθεια. Οι ελπίδες μου βασίζονται στην πολιτική δράση των κυβερνήσεων για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης».
www.worldenergynews.gr