δριΗ ρύθμιση για τη λειτουργική ενίσχυση των υβριδικών σταθμών (ΥΒ.Σ.) ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη έως και την 31η Δεκεμβρίου 2026 περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος». Ουσιαστικά ενσωματώνεται στο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SA.58482 Remuneration scheme of Hybrid Power Stations in NIIs of Greece until 2026).
Στο νέο σχήμα θα ενταχθούν οι υβριδικοί σταθμοί που κατά την 1η Μαρτίου 2023, δεν θα έχουν συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, ούτε θα έχουν εκκινήσει διαδικασίες κατασκευής, με εξαίρεση τις αναγκαίες μελέτες και ενέργειες για την αδειοδότησή τους και την απόκτηση της νόμιμης κατοχής του χώρου εγκατάστασης. Επίσης, αναλύονται τα μέτρα ενίσχυσης των Υβριδικών Σταθμών και ξεχωριστά για το πιλοτικό Επιδεικτικό Έργο στον Άγιο Ευστράτιο.
Υβριδικοί Σταθμοί σε πέντε μικρά νησιά
Ειδικότερα, σε Καστελλόριζο, Αντικύθηρα, Γαύδο, Ερεικούσσα και Οθωνούς οι ΥΒ.Σ. θα αναπτύσσονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος που υποβάλλει αίτηση στο Ηλεκτρονικό Μητρώο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ανεξάρτητα αν θα έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΥΒ.Σ. για το συγκεκριμένο Μ.Δ.Ν..
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίζονται όλες οι λεπτομέρειες _ δηλαδή η σύνθεση των τεχνολογιών ΑΠΕ και αποθήκευσης, ο χρόνος υλοποίησης και ενεργοποίησης του έργου, η μορφή λειτουργικές ενίσχυσης, ο τύπος και ο τρόπος διενέργειας των ανταγωνιστικών διαδικασιών, η ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη μέχρι την υποβολή προσφορών, το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού κλπ.
Επίσης, με ΥΑ θα καθορίζεται και ο τρόπος ανάπτυξης των υβριδικών σταθμών και η απαιτούμενη διαστασιολόγηση ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο διείσδυσης ενέργειας από ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα των συγκεκριμένων νησιών. Η ανάπτυξη ΥΒ.Σ. θα γίνεται είτε σε μια φάση, προκειμένου να επιτευχθεί διείσδυση «πράσινης» ενέργειας στο εκάστοτε νησί υψηλότερη του 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε δύο διακριτές φάσεις (Α και Β). Στη φάση Α, η οποία θα διαρκεί 3 με 5 έτη θα επιτυγχάνεται διείσδυση 50% και άνω, και στη Φάση Β 80%.
Υβριδικοί στην Κρήτη
Όσον αφορά στην ανάπτυξη ΥΒ.Σ. στην Κρήτη προβλέπεται συνολική εγγυημένη ισχύς έως 120 MW. Θα αφορά ισχύ από συστήματα αντλησιοταμίευσης με αιολικούς σταθμούς έως και 50 MW, από ισχύ συσσωρευτών (μπαταριών) με αιολικούς σταθμούς έως και 50 MW και από ισχύ συσσωρευτών με φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως και 50 MW. Στους συγκεκριμένους σταθμούς θα περιλαμβάνονται κατ΄ αρχήν τέσσερις υβριδικοί σταθμοί που βρίσκονται σε ώριμο αδειοδοτικό στάδιο, συνολικής εγγυημένης ισχύος 84,45 MW, και όσοι ΥΒ.Σ. αποκτήσουν, με βάση τη χρονική σειρά ολοκλήρωσης, τις αναγκαίες άδειες και εγκρίσεις, εντός του χρόνου που θα ορίζεται με υπουργική απόφαση (ΥΑ), με στόχο την κάλυψη της εναπομένουσας ως άνω ισχύος.
Με αυτήν την ΥΑ θα ορίζονται το επίπεδο της αδειοδοτικής ωριμότητας, η διαδικασία επιλογής και η περιγραφή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ένταξη ΥΒ.Σ., πέραν των τεσσάρων ΥΒ.Σ. οι προθεσμίες υποβολής αίτησης, η μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης και ο τρόπος χορήγησης της κλπ.
Υβριδικοί τα υπόλοιπα ΜΔΝ
Η ανάπτυξη ΥΒ.Σ. στα υπόλοιπα Μ.Δ.Ν. και ο καθορισμός τιμής αναφοράς θα πραγματοποιείται μέσω μειοδοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, με δικαίωμα συμμετοχής φυσικών ή νομικών προσώπων που κατέχουν άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού ειδικών έργων για υβριδικούς σταθμούς σε αυτά τα νησιά και την αντίστοιχη περιβαλλοντική αδειοδότηση, με μοναδικό κριτήριο την ελάχιστη τιμή (ευρώ/MWh), ανά εγχεόμενη στο δίκτυο ηλεκτρική ενέργεια, ανεξαρτήτως της μονάδας του ΥΒ.Σ. από την οποία παράγεται η ενέργεια.
Υβριδικοί στα υπό διασύνδεση νησιά
Για τα οκτώ υπό διασύνδεση συστήματα Μ.Δ.Ν. των νήσων Αμοργού, Ανάφης, Δονούσας, Θήρας, Κύθνου, Μήλου, Σερίφου και Σίφνου, με απόφαση της ΡΑΕ, στη βάση ειδικής μελέτης που εκπονείται από τον ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, θα καθορίζεται εάν εντάσσονται στο Μέτρο, βάσει της ανάγκης εγκατάστασης νέου δυναμικού που απαιτείται να παραμένει και μετά τη διασύνδεσή τους για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού του κάθε νησιού.
Με ΥΑ και έπειτα από γνώμη της ΡΑΕ, θα καθορίζονται ποια από αυτά τα νησιά μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο, ο αριθμός ανταγωνιστικών διαδικασιών, οι επιλέξιμες τεχνολογίες ΥΒ.Σ. παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού κλπ.
Ζητήματα επενδυτικών ενισχύσεων των Υβριδικών Σταθμών
Στους Υβριδικούς Σταθμούς στα ΜΔΝ θα μπορεί να καταβάλλεται και επενδυτική ενίσχυση από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), εντός των εκάστοτε ετησίων ορίων του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, στην περίπτωση εθνικών πόρων, εντός του ορίου του προϋπολογισμού του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή μέσω του αναπτυξιακού νόμου.
Με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών θα καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης και καταβολής της επενδυτικής ενίσχυσης, η οποία θα συνυπολογίζεται κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των διαγωνιστικών διαδικασιών και των Τιμών Αναφοράς, μέσω του προσδιορισμού του Σταθμισμένου Κόστους Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Υβριδικών Σταθμών.
www.worldenergynews.gr