Η Ισπανία και η Ολλανδία υποστήριξαν μια ταχεία συμφωνία για την επερχόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι χώρες επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος ενέργειας και να βοηθήσουν τις βιομηχανίες τους να ανταγωνιστούν στις παγκόσμιες αγορές.
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη για να συζητήσουν τα επερχόμενα σχέδια, τα οποία στοχεύουν να τροποποιήσουν την αγορά για να σταματήσουν οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων από τον όλεθρο στους λογαριασμούς ενέργειας των ευρωπαίων καταναλωτών.
Ωστόσο, τα σχέδια έχουν ήδη προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το πόσο βαθιά πρέπει να μεταρρυθμιστεί η αγορά - με την Ισπανία να είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν ουσιαστικές αλλαγές για την ευθυγράμμιση του συστήματος με τη στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια, και την Ολλανδία στο στρατόπεδο των χωρών που ανησυχούν ότι θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή που θα μπορούσε να αποτρέψει τις τόσο απαραίτητες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
"Το χρονοδιάγραμμα είναι το κλειδί. Και μερικές φορές, το να μην είσαι εγκαίρως είναι καταστροφή", δήλωσε στο Reuters η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Teresa Ribera στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα του 2024.
Η Ribera δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της απάντησης της Ευρώπης στο τεράστιο πακέτο επιδοτήσεων του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πράσινες βιομηχανίες.
«Προς το παρόν, το μοναδικό στοιχείο που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι το κόστος της ενέργειας», συμπλήρωσε.
Διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις για τη σημαντική νομοθεσία της ΕΕ, οι οποίες απαιτούν έγκριση από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να διαρκέσουν δύο χρόνια - μερικές φορές και περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τις μεταρρυθμίσεις τον επόμενο μήνα.
Οι Κάτω Χώρες, αν και είναι επιφυλακτικές για το βάθος των μεταρρυθμίσεων, συμφωνούν στην ανάγκη για ταχύτητα.
«Είμαι πολύ υπέρ μιας ισχυρής και γρήγορης διαδικασίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί φέτος», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten στο Reuters.
Στην τρέχουσα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι μονάδες φυσικού αερίου καθορίζουν συχνά τη συνολική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου πέρυσι ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ισπανία και η Γαλλία θέλουν οι μεταρρυθμίσεις να βοηθήσουν τις χώρες να υπογράψουν περισσότερα μακροπρόθεσμα συμβόλαια σταθερής τιμής με σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δημιουργώντας μια πιο σταθερή τιμή που θα τροφοδοτούσε τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ο Jetten είπε ότι οι χώρες συμφωνούν στον γενικό στόχο να στραφούν σε έναν τομέα ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά προειδοποίησε ενάντια στους κανόνες που θα αναγκάσουν τα κράτη να δομούν τις αγορές ενέργειας τους με τον ίδιο τρόπο, για παράδειγμα υποχρεώνοντάς τα να επιβάλλουν «συμβάσεις για τη διαφορά» σταθερής τιμής για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
www.worldenergynews.gr