Η Γαλλία σχεδιάζει μια συνάντηση την Τρίτη με άλλες 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας κρατών που θα υποστηρίξουν την πυρηνική ενέργεια στις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ της Γαλλίας και των ομοϊδεατών χωρών που θέλουν περισσότερες πολιτικές της ΕΕ για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ως πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και εκείνων όπως η Γερμανία και η Ισπανία που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται σε ισότιμη βάση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η συνάντηση, που συγκάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών ενέργειας των χωρών της ΕΕ στη Στοκχόλμη, θα επικεντρωθεί στη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στους στόχους της κλιματικής αλλαγής και στην ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.
Στόχος είναι να σχηματιστεί μια συμμαχία υπέρ των πυρηνικών με άλλες χώρες πριν από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει ποιες πολιτικές αφορούσαν αυτές οι διαπραγματεύσεις.
Οι χώρες που πρόκειται να συμμετάσχουν είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαφωνίες
Ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten δήλωσε ότι χαιρετίζει τη συνεργασία, αλλά σημείωσε ότι η Ολλανδία διαφωνεί με τη Γαλλία σε ορισμένα σημεία - συμπεριλαμβανομένης της ολλανδικής άποψης ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο υδρογόνο με βάση τις ανανεώσιμες πηγές έναντι άλλων μορφών καυσίμου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που έχουμε μια πλατφόρμα με τις πυρηνικές χώρες μόνο για να ανταλλάσσουμε γνώσεις και εμπειρίες», είπε ο Jetten στο Reuters.
Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για τα εθνικά τους ενεργειακά μείγματα και έχουν διαφορετικές απόψεις για τα πυρηνικά.
Χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Ουγγαρία χρησιμοποιούν ήδη πυρηνική ενέργεια, ενώ η Πολωνία θέλει να κατασκευάσει τους πρώτους αντιδραστήρες της. Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντιτίθενται στην πηγή ενέργειας, επικαλούμενες ανησυχίες για τα ραδιενεργά απόβλητα και την ασφάλεια, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, καταργούν σταδιακά τους αντιδραστήρες τους.
Η διαφωνία σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της πυρηνικής ενέργειας έχει ήδη καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για νέους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ, μετά την ώθηση του Παρισιού να συνυπολογιστεί στους στόχους το υδρογόνο με πυρηνική ενέργεια.
Αξιωματούχοι λένε ότι η διαμάχη εξαπλώνεται και σε άλλες πολιτικές. Οι χώρες της ΕΕ απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν τις προτεραιότητες για τη διπλωματία της κλιματικής αλλαγής λόγω της διαμάχης για τα πυρηνικά, η οποία απείλησε επίσης έναν αγωγό υδρογόνου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
www.worldenergynews.gr