Ενέργεια

Αλλαγή σχεδίων για την Tesla στη Γερμανία - Στις ΗΠΑ μεταφέρει την παραγωγή κυψελών

Αλλαγή σχεδίων για την Tesla στη Γερμανία - Στις ΗΠΑ μεταφέρει την παραγωγή κυψελών

Έκανε πίσω για την συναρμολόγηση μπαταριών στη Γερμανία μετά τα κίνητρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

 

Η Tesla Inc έχει ξεκινήσει τη συναρμολόγηση μπαταριών στη Γερμανία, αλλά θα επικεντρώσει την παραγωγή κυψελών στις ΗΠΑ μετά τα κίνητρα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ανακοίνωσε η εταιρεία, καθιστώντας την μια από τις πρώτες εταιρείες που προχώρησες σε αλλαγή στρατηγικής από το αμερικανικό πακέτο μέτρων.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων ετοιμάζεται επίσης να παράγει εξαρτήματα κυψελών, όπως ηλεκτρόδια, μερικά από τα οποία θα σταλούν από το Gruenheide στο Βραδεμβούργο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Tesla.
Τα αυτοκίνητα που παράγονται στην περιοχή του Βρανδεμβούργου θα περιέχουν στο «εγγύς μέλλον» μπαταρίες που θα συναρμολογούνται τοπικά, πρόσθεσε.
«Το επίκεντρο της παραγωγής κυψελών της Tesla είναι επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του πλαισίου που δημιουργήθηκε από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών (IRA)», ανέφερε η εταιρεία.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου για μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον IRA θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να εγκαταλείψουν την Ευρώπη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταφέρουν την παραγωγή στης ΗΠΑ

Η αντίπαλος της Tesla, Stellantis, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ήδη εντόπισε την παραγωγή στις ΗΠΑ πριν από τον IRA, ενώ νωρίτερα αυτό το μήνα η εταιρεία βιομηχανικών αερίων Air Liquide δεσμεύτηκε να εκμεταλλευτεί την ιστορική ευκαιρία να επενδύσει στην καθαρή ενέργεια με τη βοήθεια του IRA , αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Η Holcim, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιμέντου στον κόσμο, αναμένει από τον IRA να παράσχει ισχυρή ώθηση για τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Αμερική και η Linde έχει εκτιμήσει ότι η συνολική επενδυτική ευκαιρία για την εταιρεία μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει χαλαρωτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την βιομηχανία απανθρακοποίησης, το υδρογόνο ή τα οχήματα μηδενικών εκπομπών, αν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ανταποκριθεί στην πράξη των ΗΠΑ με υπερβολικές επιδοτήσεις.

Η Tesla απέσυρε την αίτησή της για γερμανική κρατική ενίσχυση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το εργοστάσιο μπαταριών τον Νοέμβριο του 2021 και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elon Musk έγραψε στο Twitter ότι «όλες οι επιδοτήσεις πρέπει να καταργηθούν».

Eκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε την Τετάρτη ότι «εργάζονται για να ξεκαθαρίσουν τους λόγους» που οδήγησαν την Tesla σε αυτή την απόφαση. Το υπουργείο Οικονομίας του Βραδεμβούργου είπε ότι από όσο γνωρίζει, η αλλαγή πορείας δεν θα επηρεάσει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στη περιοχή

Ο Musk δήλωσε τον Μάρτιο του 2022 ότι το γερμανικό εργοστάσιο μπαταριών 50 γιγαβατώρων θα φτάσει σε όγκο παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023, αλλά η μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων θα πετύχει τους στόχους αργότερα από το προγραμματισμένο.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων πραγματοποιεί την πρώτη ημέρα επενδυτή την 1η Μαρτίου, παρουσιάζοντας το τρίτο μέρος του «Master Plan» που ο Musk είπε ότι θα επικεντρωθεί στην κλιμάκωση της παραγωγής αυτοκινήτων και στην αλυσίδα εφοδιασμού για υλικά μπαταριών.

Η Tesla ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα επενδύσει πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει το συγκρότημα της στη Νεβάδα με δύο νέα εργοστάσια, το ένα για τη μαζική παραγωγή Ημιηλεκτρικού φορτηγού που καθυστερούσε πολύ και το άλλο για την κατασκευή της νέας μπαταρίας 4680.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης