Ενέργεια

Πως η Mytilineos μετασχηματίζεται μέσω των PPA σε διεθνές utility με χαρτοφυλάκιο ισχύος 9,1 GW

Πως η Mytilineos μετασχηματίζεται μέσω των PPA σε διεθνές utility με χαρτοφυλάκιο ισχύος 9,1 GW
Η στρατηγική παροχής τέτοιων διμερών συμβολαίων σε διεθνείς κολοσσούς διευρύνει σημαντικά τους επενδυτικούς ορίζοντες της εταιρίας
Σχετικά Άρθρα
Στα PPAs ποντάρει η διεθνής αγορά για την σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους αλλά και την «πράσινη» μετάβαση. Η ενεργειακή κρίση κατέστησε σαφές, ότι η προμήθεια ενέργειας από τη spot αγορά είναι μια επικίνδυνη υπόθεση που δεν μπορεί να διασφαλίσει σε βάθος χρόνου ελεγχόμενο και σταθερό ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Έτσι τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα αποτελούν μια win- win λύση τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές ενέργειας, ενώ παράλληλα συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο παραγωγός ηλεκτρισμού από ΑΠΕ εξασφαλίζει χρηματοδότηση των έργων που σχεδιάζει ή κατασκευάζει ήδη, ενώ ο καταναλωτής «κλειδώνει» συγκεκριμένη τιμή ενέργειας για μέρος ή και για το σύνολο των αναγκών του σε μακροχρόνια βάση. Παράλληλα εξασφαλίζει την επίτευξη των στόχων σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και αποκτά τα κατάλληλα κριτήρια για εύκολη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση η οποία πλέον συνδέεται άμεσα με τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.

H στρατηγική της Mytilineos

Τι εξελίξεις αυτές που συντελούνται στις ώριμες διεθνείς αγορές παρακολουθεί στενά η Μυτιληναίος που μετά τον πρόσφατο μετασχηματισμό της διαθέτει τις δυνατότητες, οικονομικές αλλά και τεχνικές, τη γνώση και την εμπειρία να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς.
Μόλις χθες η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τη σύναψη του τρίτου, από την αρχή του έτους, PPA στην βρετανική αγορά σε συνέχεια δυο αντίστοιχων συμφωνιών στην αγορά της Ιταλίας. Είχαν προηγηθεί συμφωνίες PPAs από τη Μυτιληναίος στην Αυστραλία και τη Χιλή, ενώ ήδη σχεδιάζονται και αντίστοιχες επόμενες κινήσεις, πάντα στις αγορές του εξωτερικού.

Η Μυτιληναίος διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που περιλαμβάνει έργα στην Ελλάδα και σε αρκετές άλλες χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 9,1 GW εκ των οποίων:
• Τα 539 MW είναι σε λειτουργία και από αυτά τα 283 MW στο εξωτερικό.
• Το 1 GW είναι υπό κατασκευή και από αυτά τα 827 MW στο εξωτερικό. 2
• Τα 2,2 GW βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή. Και από αυτά τα έργα το 1,5 GW βρίσκεται στο εξωτερικό.
• 5 GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων τα 4 GW στο εξωτερικό.

Έτσι η Μυτιληναίος έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει, να αδειοδοτήσει, να χρηματοδοτήσει αλλά και να κατασκευάσει έργα ΑΠΕ σε ώριμες αγορές του εξωτερικού διαθέτοντας την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από αυτά σε μεγάλους καταναλωτές ή και προμηθευτές ενέργειας μέσω της σύναψης PPAs.Με άλλα λόγια ως διεθνές utility διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις από την παραγωγή έως και την προμήθεια ενέργειας για όλο το φάσμα των αναγκών.


Aποθήκευση και βιομηχανία

Στο πλαίσιο αυτό χθες η Μυτιληναίος ως παραγωγός και η Centrica ως προμηθευτής ανακοίνωσαν τη σύναψη δεκαετούς PPA με τη Vodafone UK, για την ενέργεια που παράγεται από πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 232 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο PPA μεταξύ των τριών εταιριών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προηγούμενου έτους για την παροχή 109 GWh «πράσινης» ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Μυτιληναίος έχει ήδη καθιερωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, όσο και στην αποθήκευση, που θεωρείται ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας για τη διασφάλιση ενέργειας σε μεγάλους καταναλωτές όπως η βιομηχανία κατά τις ώρες που δεν μπορούν να παράγουν οι ανανεώσιμοι σταθμοί.

Στις αρχές Ιανουαρίου είχαν προηγηθεί συμφωνίες της Μυτιληναίος με την Statkraft και την Saint-Gobain για ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταικά πάρκα στην.
Η συμφωνία με τη νορβηγική Statkraft που προσφέρει τυποποιημένες λύσεις PPA και διαχειρίζεται σημαντικούς κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη λήψη ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αφορά φωτοβολταϊκό ισχύος 63 MW. Όσο για το PPA με την Saint-Gobain αφορά την ενέργεια που παράγεται από ηλιακό πάρκο ισχύος 4,9 MW στην Ιταλία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία μετατρέπεται σε μια ώριμη αγορά PPA με διαφορετικές επιλογές που ξεκινούν, από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έως μεγάλες και μικρότερες τοπικές εταιρίες.
Και ενώ σε όλη την Ευρώπη τα PPAs βρίσκονται στο επίκεντρο των επιλογών των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα συνεχίζεται μια μακρόσυρτη και ατελέσφορη μέχρι στιγμής, συζήτηση για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στη σύναψη PPAs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης