Έθεσε σε λειτουργία 87,41 GW νέας ηλιακής ενέργειας το 2022,ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 392,61 GW
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών προϊόντων και παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο έθεσε σε λειτουργία 87,41 GW νέας ηλιακής ενέργειας το 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 392,61 GW.
«Η ανάπτυξη των ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα παρά τη μικρή μείωση του επενδυτικού κόστους», δήλωσε ο Wang Bohua, επίτιμος πρόεδρος της China Photovoltaic Industry Association (CPIA) σε συνέδριο.
Τα εμπόδια περιλαμβάνουν μια υποχρεωτική απαίτηση από ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις να εγκαταστήσουν αποθήκευση ενέργειας παράλληλα με τα ηλιακά πάρκα και περιορισμούς στη χρήση γης και νερού εν μέσω της αυξανόμενης προσπάθειας του Πεκίνου να προστατεύσει τη γεωργική γη.
Ενώ η ηλιακή δυναμικότητα της χώρας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, οι εξαγωγείς ηλιακών προϊόντων της αντιμετωπίζουν περισσότερες εμπορικές διαμάχες και σκληρότερο ανταγωνισμό στις υπεράκτιες περιοχές σε προορισμούς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία.
«Τα εμπορικά εμπόδια δημιουργούν αυξανόμενες δυσκολίες για τις κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας που επιδιώκουν να επεκταθούν σε αγορές του εξωτερικού και η ταχεία ανάπτυξη των τοπικών κατασκευαστών σε αυτές τις χώρες θα πλήξει την κινεζική βιομηχανία παραγωγής ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Wang.
Απαγόρευση εισαγωγών από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τον Δεκέμβριο τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών προϊόντων, από την περιοχή Xinjiang της Κίνας λόγω ανησυχιών για καταναγκαστική εργασία.
Περίπου 3 GW ηλιακών πλαισίων που εξήχθησαν από την Κίνα κατασχέθηκαν από τα τελωνεία των ΗΠΑ λόγω υποψίας ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από στρατόπεδα εργασίας σκλάβων.
Η Κίνα εξήγαγε περίπου 36,3 GW ηλιακών wafers και 23,8 GW ηλιακών κυψελών το 2022, σημειώνοντας αύξηση 61% και 131% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της CPIA.
Ωστόσο, οι εξαγωγές ηλιακών πλαισίων πέρυσι αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό 56%, καθώς έχουν κατασκευαστεί περισσότερες μονάδες στο εξωτερικό.
«Οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον ανταγωνισμό, καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες εφαρμόζουν πολιτικές και κάνουν πραγματικές κινήσεις για να στηρίξουν την τοπική τους βιομηχανία», δήλωσε ο Wang.
www.worldenergynews.gr