Ο λογαριασμός των ευρωπαϊκών χωρών για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει ανέλθει σε σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του ινστιτούτου Bruegel, προτρέποντας τις χώρες να είναι πιο στοχευμένες στις δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πλέον προβλέψει ή διαθέσει 681 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισ. ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του think tank, Bruegel.
Όπως αναμεταδίδει το Reuters, το συνολικό ποσό των 792 δισ. ευρώ συγκρίνεται με 706 δισ. ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν μέσα στον χειμώνα να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022.
Η πρωτιά της Γερμανίας
Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ - ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες.
Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία δαπάνησε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ.Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ δαπάνησαν ένα κλάσμα αυτού του ποσού.
Σύμφωνα με το think-tank, η πολιτική των επιδοτήσεων πρέπει να αλλάξει, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος των κρατών εξαντλείται.
www.worldenergynews.gr