Ενέργεια

Θετικοί οι δανειστές στην παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας – Συνάντηση με ΕΒΙΚΕΝ

Θετικοί οι δανειστές στην παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας – Συνάντηση με ΕΒΙΚΕΝ
Η αρμόδια Επίτροπος Margrethe Vestager έχει επί της ουσίας απευθύνει πρόσκληση στην ελληνική πλευρά να υποβάλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν
Η παράταση της ισχύος του μέτρου της διακοψιμότητας και πέραν του Οκτωβρίου του 2017 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να καταθέσει το φάκελο του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση των εκπροσώπων της Τρόικας στην ηγεσία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στην Αθήνα που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την παράταση της διακοψιμότητας.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager επί της ουσίας έχει απευθύνει πρόσκληση στην ελληνική πλευρά να υποβάλει το σχετικό αίτημα και ως εκ τούτου πρόκειται για θέμα που δεν σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση των ζητημάτων του ενεργειακού τομέα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η κ. Vestager απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, ξεκαθάρισε ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να συζητήσει τα σχέδια της με την Κομισιόν και να ζητήσει παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας, πέραν του Οκτωβρίου του 2017, εφόσον το επιθυμεί.
Μάλιστα η κ. Vestager σημείωσε ότι με απόφαση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διαπιστώσει πως ο ελληνικός μηχανισμός διακοψιμότητας (Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου - ΥΔΦ), δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση διότι, βάσει της ανάλυσης της Επιτροπής για την ειδική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ελληνικό διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα όταν εκδόθηκε η απόφαση, ο μηχανισμός δεν παρείχε πλεονέκτημα στους παρόχους της υπηρεσίας.

Εφαρμογή του μηχανισμού για μόλις ενάμιση έτος

Σημειώνεται ότι ενώ η Κομισιόν είχε εγκρίνει τη διακοψιμότητα για την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2014, η πρώτη πρόσκληση για συμμετοχή στο μηχανισμό δημοσιεύτηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2016, με αποτέλεσμα ο πραγματικός χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού να είναι μόλις ενάμιση έτος αντί των προβλεφθέντων τριών ετών.
Εξάλλου αντίστοιχος μηχανισμός εφαρμόζεται επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας στη βάση της αρχής προσφοράς - ζήτησης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και ιδιαιτέρως μετά τη συνάντηση με την Τρόικα και το θετικό κλίμα που διαπιστώθηκε εκ μέρους των Βρυξελλών, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υποβάλλει επισήμως αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.       
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή σχετική κίνηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης συνεχίζει να απαντά ασαφώς στις σχετικές εκκλήσεις της βιομηχανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης