Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΥΠΕΝ: Προς δημοπράτηση 4+1 γεωθερμικά πεδία - Ποιές περιοχές αφορούν

ΥΠΕΝ: Προς δημοπράτηση 4+1 γεωθερμικά πεδία - Ποιές περιοχές αφορούν

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για την διερεύνηση και ανάπτυξη τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στη Βόρεια Ελλάδα

 

Τέσσερα ακόμη γεωθερμικά πεδία αναμένεται να δημοπρατήσει το ΥΠΕΝ σε συνέχεια αυτών που έχουν ήδη παραχωρηθεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νησιωτικό σύμπλεγμα Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και Νισύρου. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για την διερεύνηση και ανάπτυξη τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή που είναι εξοικειωμένη με την συγκεκριμένη μορφή ενέργειας στη χρήση αγροτικής παραγωγής, λουτροθεραπειών και τηλεθέρμανσης.


Πρόκειται για το Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης-Ερατεινού, Κεραμωτής και Κόλπου Καβάλας), το Δέλτα του Εβρου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Εβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου- Αλεξανδρούπολης, το κεντρικό και νότιο τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα και την περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας. Το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το κατά πόσο είναι ώριμη να συμπεριληφθεί στο διαγωνισμό και η περιοχή του Σπερχειού για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι ίδιες περιοχές είχαν βγει σε διαγωνισμό και το 2011 , ο οποίος παρ ότι ανέδειξε προτιμητέους επενδυτές δεν κατέληξε και στην υπογραφή συμβάσεων λόγω αξιώσεων εκτός πλαισίου της προκήρυξης που υπέβαλαν εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.


Υψηλές δυνατότητες για ηλεκτροπαραγωγή

Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ) που προκαλείται από τη φυσική θερμότητα του εσωτερικού της Γης και είναι αντλήσιμη διαρκώς. Το γεωθερμικό πεδίο περιγράφεται σαν ένας υπόγειος φυσικός ταμιευτήρας όπου συσσωρεύεται νερό που κατεβαίνει από ρήγματα σε μεγάλα βάθη και θερμαίνεται από τα φυσικά πετρώματα. Η άντληση του θερμού πλέον νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση, γεωργικές καλλιέργειες κλπ και όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 100ο C και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχούς ροής.

Η πρώτη προσπάθεια τέτοιας χρήσης έγινε στη Μήλο από τη ΔΕΗ τη δεκαετία του 80 όπου μέσω πέντε γεωτρήσεων είχαν εντοπιστεί πεδία με θερμοκρασίες 290-320ο C. Εχει υπολογιστεί ότι τα πεδία της Μήλου μπορούν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από 120 έως και 240 MW, ποσότητα που μπορεί να καλύψει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Κυκλάδων. Η προοπτική αυτή καταδικάστηκε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες από τις αστοχίες της ΔΕΗ το 1980. Λάθος γεωτρήσεις, και λάθος τεχνολογικές επιλογές στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που περατώθηκε το 1986 οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμό της το 1989 μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων για τις έντονες οσμές εκπομπών υδρόθειου.

Η διάρρηξη του τοιχώματος της παραγωγικής γεώτρησης τον 1993 και η ανεξέλεγκτη εκτόξευση μεγάλων ποσοτήτων γεωθερμικών ρευστών στην ατμόσφαιρα για αρκετές εβδομάδες επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα το οποίο παραμένει αρνητικό σε οποιαδήποτε επένδυση γεωθερμίας παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά και από άποψη τεχνολογίας και κυρίως από το πως η ΔΕΗ προσεγγίζει σήμερα ζητήματα επενδύσεων, περιβάλλοντος και τοπικών κοινωνιών. Το στοίχημα για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και προσωπικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Κωνσταντίνο Μαύρο είναι να αντιστρέψει το πολεμικό σχεδόν κλίμα που επικρατεί στις τοπικές κοινωνίες της Μήλου και της Νισύρου, όπου επίσης την δεκαετία του 80 είχε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Τα σχέδια της ΔΕΗΑΝ

Πλέον, οι κινήσεις της ΔΕΗΑΝ γίνονται πολύ προσεκτικά ώστε αφού ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, να ακολουθήσει η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό και θα είναι ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε καθεμία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ για τις έρευνες και 50 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα στη Λέσβο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες στις άλλες περιοχές. Η ΔΕΗΑΝ έχει σύμφωνα με πληροφορίες τυποποιήσει την περιοχή που θα γίνει η γεώτρηση στη Μήλο και έχει προχωρήσει στη σύνταξη της περιβαλλοντικής αδειοδοτικής μελέτης.

Η ΔΕΗΑΝ έχει αποκτήσει από το Ελληνικό Δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού, το οποίο έχει παραταθεί έως τον Μάιο του 2025 για τη Μήλο, τον Μάρτιο του 2026 για τη Νίσυρο και τον Ιανουάριο του 2027 για τη Λέσβο, ενώ για την υλοποίηση της επένδυσης είχε συστήσει κοινή εταιρεία με την Ελλάκτωρ, τη «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης