Η κυβέρνηση της Δανίας ανέστειλε τη διαδικασία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την WindEurope.
H συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί επενδυτική αβεβαιότητα για 20 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που βρίσκεται υπό σχεδιασμό και ανάπτυξη και υπονομεύει σοβαρά τους στόχους της Δανίας για το 2030 στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Μάλιστα, τίθεται αντιμέτωπη με τη δέσμευση της ΕΕ να διευκολύνει την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε απροσδόκητα να θέσει σε αναμονή το καθεστώς «open door» για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών ειδών – αναφέροντας ως αιτία τις ανησυχίες για πιθανή παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Γιατί είναι bad news
Πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων και ειδικά για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή και κλιματική της ασφάλεια με περισσότερες εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερο εισαγόμενα –και ακριβά– ορυκτά καύσιμα. Το REPowerEU, η νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, έχει διπλασιάσει την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης.
Σε δύο μεγάλες συνόδους κορυφής το 2022, οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ δεσμεύτηκαν για φιλόδοξους στόχους για υπεράκτια στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα: 76 GW και 20 GW έως το 2030 αντίστοιχα.
Ως πρωτοπόρος στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, η Δανία έχει δεσμευτεί για 13 GW έως το 2030, από 2,3 GW σήμερα.
Σύμφωνα με τον CEO της WindEurope, Giles Dickson, «Η Δανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι στιγμής και πολλά απαραίτητα έργα για την επίτευξη του στόχου υπεράκτιων αιολικών της Δανίας το 2030 βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό ή ανάπτυξη. Το φρένο στο «open door» για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών θα υπονομεύσει σοβαρά αυτούς τους στόχους. Θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για περισσότερα από 20 GW αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη».
Η απόφαση της δανικής κυβέρνησης να σταματήσει το πρόγραμμα έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αναζητά περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. «Αυτή η απόφαση είναι εντελώς παράλογη – ειδικά σε μια εποχή που η ΕΕ είναι αποφασισμένη να διευκολύνει αντί να εμποδίσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιδιώκει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση ως προς το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να το υποστηρίξουν».
www.worldenergynews.gr