Τα τελευταία δύο χρόνια, οι παγκόσμιες εταιρείες ενέργειας απολάμβαναν κέρδη ρεκόρ εν μέσω υψηλών τιμών commodity, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου διπλασιάστηκαν από το 2021 έως το 2022 σύμφωνα με το OilPrice. Αυτές οι υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφράστηκαν σε υψηλές τιμές καυσίμων για τους καταναλωτές, προκαλώντας την οργή του κοινού και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο και πυροδοτώντας λαϊκιστικές κινήσεις ως απάντηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία έχουν ήδη θεσπίσει απροσδόκητους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να επιβάλει «προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης» σε εταιρείες ενέργειας που πραγματοποιούν «άνω του 20% αύξηση των μέσων ετήσιων φορολογητέων κερδών από το 2018». Αυτός ο φόρος θα επιβάλλεται επιπλέον ανεξάρτητα από τους φόρους που οι εταιρείες οφείλουν να καταβάλουν ήδη στις επιμέρους χώρες τους.
Ένας απροσδόκητος φόρος είναι ένας εφάπαξ επιπλέον φόρος που επιβάλλεται σε μια εταιρεία ή έναν κλάδο, όταν οι ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες οδηγούν σε μεγάλα και απροσδόκητα κέρδη.
Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την επιβολή φόρου αυτήν τη στιγμή.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wood Mackenzie, ενώ το 2022 ήταν η χρονιά κατά την οποία η ιδέα του απροσδόκητου φόρου και της στοχοποιησης των Big Oil έφτασε σε νέα κορύφωση, φέτος πιθανότατα θα υπάρξει μεγαλύτερη δυναμική εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές.
Εάν πέσουν οι τιμές, οι απροσδόκητοι φόροι θα μπορούσαν να εξαλειφθούν. Ωστόσο, η Wood Mackenzie το θεωρεί «απίθανο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ορισμένοι απροσδόκητοι φόροι έχουν ημερομηνίες λήξης και ρήτρες για τροποποίηση με βάση τις τιμές του πετρελαίου.
Συνολικά, η WoodMac προειδοποιεί ότι οι απροσδόκητοι φόροι θα στρεβλώσουν την αγορά και θα διακινδυνεύσουν ακόμη και να παρατείνουν –ή να καθυστερήσουν– την ενεργειακή μετάβαση. Εάν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι χαμηλότερες, η ζήτηση θα αυξηθεί και θα καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές λιγότερο ελκυστικές.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις βρήκαν έναν άλλο τρόπο για να επωφεληθούν από την εκτίναξη της κερδοφορίας των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου – φορολογώντας τις εξαγορές μετοχών, όπως αυτό που έγινε στις ΗΠΑ και προτάθηκε στον Καναδά. Τα μερίσματα θα μπορούσαν επίσης να είναι βαρύτεροι φόροι. Και οι δύο μέθοδοι, σύμφωνα με την Wood Mackenzie, στην πραγματικότητα «θα παρείχαν κίνητρα για επανεπένδυση, προωθώντας έτσι θέσεις εργασίας και πρόσθετο ενεργειακό εφοδιασμό».
«Ένα κουβάρι μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών θα οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές προς τα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα που πρέπει να αναζητήσουν το 2023, από απροσδόκητους φόρους έως ανανεωμένο ενδιαφέρον για όρους πολιτικής αερίου», σύμφωνα με το outlook της WoodMac για το 2023.
Ηνωμένες Πολιτείες
Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Biden απείλησε να επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο κερδών στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν δεν χρησιμοποιήσουν την «εξωφρενικά» έσοδα τους για να επεκτείνουν τις προμήθειες πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής, αλλά οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον φόρο επαναγοράς.
Ως μέρος του νέου νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο Πρόεδρος Biden τον Αύγουστο, είναι ένας νέος φόρος 1% στις εξαγορές εταιρικών μετοχών. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα φέρουν το κύριο βάρος του νέου φόρου επειδή έχουν αυξήσει δραματικά τις εξαγορές ως τρόπος επιστροφής των πλεονάζοντων κεφαλαίαων στους μετόχους.
«Το μήνυμά μου προς τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας είναι το εξής: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κέρδη σας για να επαναγοράσετε μετοχές ή για μερίσματα.
Το 2022, οι εξαγορές μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.043%, υποβαθμίζοντας την αύξηση κατά 64% για τον S&P 500, ενώ τα μερίσματα αυξήθηκαν κατά 33%, σημειώνοντας άνοδο πάνω από τρεις φορές για όλες τις εταιρείες του δείκτη. Η συνολική ελεύθερη ταμειακή ροή των 23 εταιρειών του S&P 500 Energy Index αυξήθηκε 2,3 φορές στα 201 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Exxon και τη Chevron να σημειώνουν άνοδο κατά 150% στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και 36 δισ. δολ.
Εν τω μεταξύ, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Valero Energy πενταπλασιάστηκαν στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.
Ηνωμένο Βασίλειο
Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια να αυξήσει τον απροσδόκητο φόρο στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο 35% από τον προηγούμενο συντελεστή 25%. Ο νέος συντελεστής, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τον Μάρτιο του 2028, αποτελεί μέρος μιας σειράς δημοσιονομικών μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής και στη στήριξη των οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κανονικά, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου που δραστηριοποιούνται στην υφαλοκρηπίδα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή 40%, πολύ υψηλότερο από τον συντελεστή 19% στα κέρδη για εταιρείες σε άλλους τομείς. Ο νέος φόρος σημαίνει πλέον ότι εταιρείες όπως η BP και η Shell θα επιβαρυνθούν πλέον του 75% σε φόρους, από 65% το 2022.
Γερμανία
Από την 1η Δεκεμβρίου 2022, η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε φόρο κερδοφορίας 33% που θα αποφέρει δυνητικά έσοδα από ένα έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φόρος που αποκαλείται «συνεισφορά στην ενεργειακή κρίση της ΕΕ», είναι πιθανό να επηρεάσει δεκάδες ενεργειακές εταιρείες και θα στοχεύσει τα κέρδη τους το 2022 και το 2023.
Η νέα εισφορά θα επηρεάσει τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα των οποίων τα κέρδη για το 2022 και το 2023 υπερβαίνουν κατά 20% ή περισσότερο από τον μέσο όρο 2018-2021. Ωστόσο, ο φόρος έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: σύμφωνα με την Katharina Beck, εκπρόσωπο για οικονομικά θέματα των Πρασίνων, η σχεδιαζόμενη εισφορά μπορεί να παρακαμφθεί σε μεγάλη κλίμακα από εταιρείες που μεταφέρουν κέρδη στο εξωτερικό.
«Το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για εισφορά απροσδόκητων κερδών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολείπεται πολύ από αυτό που είναι απαραίτητο», δήλωσε η Beck σύμφωνα με το Reuters.
Φινλανδία
Τον Δεκέμβριο, η φινλανδική κυβέρνηση πρότεινε έναν προσωρινό απροσδόκητο φόρο στα κέρδη από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ως μέρος μιας απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο προτεινόμενος φόρος 30% θα ισχύει για τυχόν κέρδη που υπερβαίνουν την απόδοση κεφαλαίου 10% το 2023, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη μεταξύ 500 και 1,3 δισ. ευρώ (533 εκατ. δολάρια - 1,9 δισ. δολάρια).
Εάν η φινλανδική κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της, θα ενταχθεί μαζί με την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ως τα μέλη της ΕΕ που έχουν εισαγάγει έναν απροσδόκητο φόρο στις εταιρείες ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ινδία
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ινδία αύξησε τον απροσδόκητο φόρο της για το αργό πετρέλαιο, και τα καύσιμα αεροστροβίλων. Ο απροσδόκητος φόρος στο αργό πετρέλαιο αυξήθηκε σε 2.100 ρουπίες (25,38 $) ανά τόνο από 1.700 ρουπίες (20,55 $). Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε επίσης τον φόρο εξαγωγής στο πετρέλαιο κίνησης στις 6,50 ρουπίες ανά λίτρο από 5 ρουπίες, ενώ αύξησε τον απροσδόκητο φόρο στο ATF σε 4,5 ρουπίες ανά λίτρο από 1,5 ρουπίες, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η Ινδία είναι σημαντικός καταναλωτής και εισαγωγέας αργού πετρελαίου και αγοράζει ρωσικά βαρέλια αργού σε πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων. Η ινδική κυβέρνηση εισήγαγε για πρώτη φορά έναν απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς αργού πετρελαίου και εισφορές στις εξαγωγές βενζίνης, ντίζελ και αεροπορικών καυσίμων τον Ιούλιο, αφού τα ιδιωτικά διυλιστήρια σημείωσαν ισχυρά περιθώρια διύλισης, αντί να πωλούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.
www.worldenergynews.gr