Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, η οποία είναι ήδη δύσκολη λόγω ενός νόμου που ισχύει από το 2016, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη εάν εγκριθεί μια τροπολογία που επεξεργάζεται τώρα το κυβερνών κόμμα PiS για να ενεργοποιήσει την αποδέσμευση των παγωμένων κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ.
Για να λάβει επί του παρόντος τα μπλοκαρισμένα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Πολωνία πρέπει να εργαστεί για την υλοποίηση των λεγόμενων ορόσημων, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση της νομοθεσίας για την αιολική ενέργεια.Ο νόμος απαγορεύει επί του παρόντος την κατασκευή ανεμογεννητριών σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα 10H, ο οποίος υιοθετήθηκε λόγω του θορύβου που παράγουν οι ανεμογεννήτριες που λειτουργούν.Με άλλα λόγια, οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε ακτίνα 10 ανεμογεννητριών από κτίρια κατοικιών και πάρκα προστασίας της φύσης, όπως τα καταφύγια. Ο ίδιος κανόνας 10H ισχύει και για την κατασκευή οικιστικών κτιρίων.
Επειδή όμως ο σεβασμός μιας τέτοιας διάταξης απαιτεί την κατοχή μεγάλης έκτασης γης, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα έχει αποδειχθεί δύσκολη.Στην πρώτη της προσπάθεια να τροποποιήσει τον νόμο, η κυβέρνηση πρότεινε να οριστεί ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων μεταξύ των ανεμογεννητριών και των κατοικιών, ώστε ο κανόνας των 10H να ισχύει μόνο για τα εθνικά πάρκα.
Μετά από τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του PiS Μάρεκ Σούσκι, ο οποίος προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής ενέργειας, η ελάχιστη απόσταση αυξήθηκε στα 700 μέτρα – μια πρόταση που, όπως συμφωνούν πολιτικοί και εμπειρογνώμονες, θα περιορίσει περαιτέρω τις επενδυτικές ευκαιρίες για αιολικούς σταθμούς στην Πολωνία.
«Το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη θέλει να εκπληρώσει τον όρο της Επιτροπής, αλλά δεν θέλει πραγματικά αιολικούς σταθμούς στην Πολωνία», δήλωσε η βουλευτής Μαουγκοζάτα Τρατς από το κόμμα των Πρασίνων. Σύμφωνα με την ίδια, η τροπολογία του Σούσκι θα μειώσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Πολωνία κατά 50%.Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου για το κλίμα της χώρας, η χερσαία αιολική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
«Οι ανεμογεννήτριες είναι μια πηγή φθηνής, καθαρής ενέργειας, αλλά όπως και τα φωτοβολταϊκά, μπορούν να αποτελέσουν μόνο μια καλή προσθήκη στο ενεργειακό μείγμα. Ανεξάρτητα από το πόσους έχουμε, πάντα χρειάζεται σταθερή δυναμικότητα», δήλωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκουα στο Polsat News.
Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Επιτροπής, η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα εισαγάγει τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση του νόμου περί αιολικής ενέργειας της χώρας, εάν κερδίσει τις εκλογές το φθινόπωρο.
Πηγή: euractiv
www.worldenergynews.gr