Ενέργεια

Chevron: Επαναγορά μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων μετά τα κέρδη ρεκόρ

Chevron: Επαναγορά μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων μετά τα κέρδη ρεκόρ
Πρόκειται για πολύ γενναίες πληρωμές, δεδομένου ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μειώνουν τα κέρδη

Η Chevron ανακοίνωσε σήμερα (26/1) ότι θα τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για επαναγορές μετοχών στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναμεταδίδει το Reuters. Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα είναι τριπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το προηγούμενο που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019, επισήμανε η εταιρεία.

Πρόκειται για πολύ γενναίες πληρωμές, δεδομένου ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μειώνουν τα κέρδη. Επίσης, η βιομηχανία πετρελαίου αντιμετωπίζει εκκλήσεις από επενδυτές και τον Λευκό Οίκο, προκειμένου τα κέρδη αυτά να διατεθούν για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Παρόλο που οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει από το πρώτο διάστημα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου θα παραμείνουν ισχυρά επειδή έχουν διατηρήσει υπό έλεγχο τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, σε αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους ανόδου. Παράλληλα, το απροσδόκητο κέρδος έχει χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους και την αύξηση των αποδόσεων των επενδυτών.

«Για μια εταιρεία που ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ότι «δούλευε σκληρά» για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, το να μοιράσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε στελέχη και πλούσιους μετόχους σίγουρα είναι ένας περίεργος τρόπος να το δείξει», δήλωσε ο Abdullah Hasan, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Τετάρτης. «Συνεχίζουμε να καλούμε τις εταιρείες πετρελαίου να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ που εμφάνισαν για να αυξήσουν την προσφορά και να μειώσουν το κόστος για τον αμερικανικό λαό».

677_5.JPG

Οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών είναι περίπου 40% πάνω από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές, ανέφερε η Citi. Η αγοραία αξία της BP είναι περίπου 108 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 346 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Chevron και 466 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon. Η Exxon Mobil, η οποία οδήγησε στις αποδόσεις των μετόχων μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών πέρυσι, αύξησε τον περασμένο μήνα το σχέδιο επαναγοράς της στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης