Ενέργεια

Η Saudi Aramco προχωρά τον σχεδιασμό της στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα

Η Saudi Aramco προχωρά τον σχεδιασμό της στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα
Τα πακέτα EPC για το έργο της πρώτης φάσης ACCS θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν αξία 700 έως 800 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Saudi Aramco είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (ΑCCS), λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση των εκπομπών από ορισμένες από τις μεγαλύτερες χερσαίες μονάδες φυσικού αερίου στη χώρα. Σύμφωνα με το upstreamonline.com, η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πρώτη φάση του προγράμματος θα μπορούσε να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Η πρώτη φάση του έργου ACCS προβλέπει τη δέσμευση περίπου 9 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως από τα εργοστάσια φυσικού αερίου Wasit, Fadhili και Khursaniyah της Aramco, σύμφωνα με άλλη πρόταση.

Μακροπρόθεσμα, ο στόχος της Aramco είναι φιλόδοξος και στοχεύονται έως και 60 εκατομμύρια tpa δέσμευσης CO2. Ωστόσο, πηγές με άμεση γνώση του θέματος τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση αυτών των πολλαπλών φάσεων. Το στοιχείο αυτό είναι αξιοπρόσεκτο, καθώς οι διαφορετικές φάσεις εκτέλεσης του έργου ACCS αποτελούν βασικό στοιχείο για τη σημαντική μείωση των εκπομπών από τις ανάντη λειτουργίες του φορέα εκμετάλλευσης.

Η σπουδαιότητα του project

Τα πακέτα EPC για το έργο της πρώτης φάσης ACCS θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν αξία 700 έως 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, φημολογείται ότι οι διεθνείς παίκτες Linde και WesternGeco συνεργάζονται με την Aramco στο έργο CCS, με τον διεθνή όμιλο να μην σχολιάζει την εν λόγω είδηση.

Οι στόχοι

Οι κολοσσοί της Μέσης Ανατολής κλιμακώνουν ολοένα και περισσότερο τις δαπάνες τους για CCS, με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (Adnoc), να δεσμεύεται πρόσφατα σε επένδυση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά της.

Αποκάλυψε νωρίτερα τη φιλοδοξία της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές Πεδίου 1 και 2 έως το 2050 σε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία που λειτουργούν εξ ολοκλήρου. Ωστόσο, παρά τον φιλόδοξο στόχο της για μείωση των εκπομπών, η Aramco ξεκινά επίσης την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027, από την υπάρχουσα δυναμικότητα των 12 εκατομμυρίων bpd.

Μερικοί από τους βασικούς διεθνείς παίκτες που λέγεται ότι ενδιαφέρονται για τα πακέτα EPC περιλαμβάνουν τα Samsung Engineering, Hyundai E&C και Daelim Industrial της Νότιας Κορέας. Η JGC της Ιαπωνίας, η Larsen & Toubro της Ινδίας, η Saipem της Ιταλίας και η CTCI της Ταϊβάν.

Σχέδια χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Η Aramco στοχεύει επίσης να επιτύχει 12 GW ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας έως το 2035 και να παράγει 11 εκατομμύρια tpa μπλε αμμωνίας έως το 2030 ως μέρος της προσπάθειάς της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser πέρυσι δήλωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει σταθερά να προσθέτει νέα ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένου του μπλε υδρογόνου της μπλε αμμωνίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης