Τελευταία Νέα

Στις 300.000 οι επιδοτήσεις για φ/β στις στέγες με ποσοστά 20 - 60%

Στις 300.000 οι επιδοτήσεις για φ/β στις στέγες με ποσοστά 20 - 60%
Όσον αφορά στον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο, με τον νόμο 4951/2022 άνοιξαν περί τα 2 GW
Επιδοτήσεις για 300.000 φωτοβολταϊκά στις στέγες θα περιλαμβάνει τελικά το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) του οποίου ο οδηγός θα προδημοσιευθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε μετά τη διαβούλευση με τους φορείς να δημοσιευθεί περί τα μέσα της Άνοιξης ο οριστικός οδηγός δράσης του προγράμματος και να ακολουθήσει η έναρξη της υποβολής αιτήσεων στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών Σωκράτη Φάμελλου και Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Βουλή, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι κατά 50.000 αυξημένος σε σύγκριση με τις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

«Τις αμέσως επόμενες ήμερες ανακοινώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να κατασκευαστούν 300.000 φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10kV για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.
Τα επιπλέον περίπου 50.000 φωτοβολταϊκά θα αφορούν ένα ειδικό «υπο-πρόγραμμα» αποκλειστικά για τα αγροτικά αντλιοστάσια ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ανάγκες των αγροτών για την άρδευση των καλλιεργειών τους, μέσω net-metering.
Οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινούν από 20% με 25% για τα απλά φωτοβολταϊκά και θα φτάνουν έως και το 60% για τα συστήματα τα οποία θα συνδυάζονται φωτοβολταϊκά με συσσωρευτές.

Κριτήριο η χρονική προτεραιότητα της αίτησης

Βάση για την πρόκριση των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, καθώς στο παρελθόν στα προγράμματα που «έτρεξαν» με εισοδηματικά κριτήρια πολλοί δικαιούχοι με χαμηλά εισοδήματα στην πορεία υπαναχώρησαν καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν την ιδία συμμετοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με τα σημερινά επίπεδα τιμών, ένα σύστημα αυτοπαραγωγής για κατοικία (ισχύος 3 kW), χωρίς επιδότηση, έχει χρόνο απόσβεσης 8,7 έτη, οπότε για το υπόλοιπο της 25ετούς σύμβασης το ρεύμα θα είναι …δωρεάν.

Με μια επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος η οποία θα φτάνει στο 30% ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια ενώ με επιδότηση 25% περιορίζεται στα 6,7 έτη.
Εάν το σύστημα συνδυάζεται και με συσσωρευτές , χωρητικότητας 5 kWh, ο χρόνος απόσβεσης, χωρίς επιδότηση, φτάνει στα 14,2 έτη, λόγω του υψηλού κόστους των μπαταριών, ενώ εάν επιδοτηθεί με 50%, ο χρόνος απόσβεσης συρρικνώνεται στα οκτώ χρόνια.

Ηλεκτρικός χώρος

Όσον αφορά στον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο, με τον νόμο 4951/2022 άνοιξαν περί τα 2 GW, προκειμένου τα κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος ως 10 kWp.
Αυτός ο νέος ηλεκτρικός χώρος θα διατεθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγροτικές επιχειρήσεις και κατά 30% σε εμπορικά συστήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν παράλληλα και αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα προωθηθεί ρύθμιση που θα περιορίζει τον αριθμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Σήμερα υφίστανται δύο σχήματα ενίσχυσης οικιακών φωτοβολταϊκών, τα οποία ωστόσο δεν έχουν συμμετοχή διότι δεν συμφέρουν οικονομικά.
Το πρώτο αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) και το δεύτερο το ειδικό πρόγραμμα των «φωτοβολταϊκών στις στέγες» (για συστήματα έως 6 kWp) σε κατοικίες με πώληση του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας έναντι καθορισμένης τιμής (8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης