Recharge: Offshore αιολικό και στο... Ιόνιο (;) για τον πράσινο βραχίονα της Εni και το Simply Blue

Recharge: Offshore αιολικό και στο... Ιόνιο (;) για τον πράσινο βραχίονα της Εni και το Simply Blue
Για την Plenitude, η υπεράκτια αιολική ενέργεια συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης και στην επίτευξη των στόχων μας για ανθρακική ουδετερότητα το 2040

Ο ευρωπαϊκός πετρελαϊκός γίγαντας, που ανήκει στην Eni, η Plenitude και η ιρλανδική εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Simply Blue σχεδιάζουν να κατασκευάσουν έναν αγωγό μεγάλης κλίμακας πλωτών αιολικών έργων ανοιχτά της Ιταλίας, ξεκινώντας με ένα ζευγάρι συστοιχιών στο Ιόνιο Πέλαγος, σύμφωνα με το Recharge.

Το δημοσίευμα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, καθώς η πληροφόρηση για τις άδειες που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι πολύ συγκεριμένη.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι δυο αυτές πλευρές επιθυμούν να συνδυάσουν τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες και την εμπειρία της Plenitude στην ιταλική ενεργειακή αγορά, αλλά και της Simply Blue στην ανάπτυξη παγκόσμιων offshore αιολικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Plenitude, Stefano Goberti, δήλωσε: «Με αυτή τη συνεργασία η Plenitude επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της με πλωτά αιολικά έργα σύμφωνα με τον στόχο της να φτάσει τα 15 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030 και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία μιας υπεράκτιας αλυσίδας εφοδιασμού αιολικής ενέργειας στην Ιταλία.

Για την Plenitude, η υπεράκτια αιολική ενέργεια συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης και στην επίτευξη των στόχων μας για ανθρακική ουδετερότητα το 2040».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Simply Blue, Sam Roch-Perks, πρόσθεσε: «Η Ιταλία αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και ανυπομονούμε να συνδυάσουμε την τεχνογνωσία μας και να παραδώσουμε καινοτόμα έργα που θα παρέχουν πραγματικές λύσεις στο κλίμα».

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το έργο Messapia, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την ακτή του Οτράντο, θα παράγει περίπου 3,8 TWh ετησίως, ενώ το έργο Krimisa, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή του Crotone, θα παράγει 3,5 TWh ετησίως.

Οι σχεδιασμοί

Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα σχέδια έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι δυο πλευρές θα εργαστούν μαζί με τις τοπικές κοινότητες και άλλους βασικούς παράγοντες του κλάδου για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και την εδραίωση της ιταλικής πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η Plenitude βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Eni. Αυτό γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενσωματώνοντας την πώληση ενεργειακών υπηρεσιών με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης μέσω έργου σε Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καζακστάν και Αυστραλία.

Το Simply Blue έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και με έναν αγωγό 10 GW έργων εκτός της εγχώριας αγοράς του και του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνουν συνεργασίες με εταιρείες όπως η Orsted, η Shell και η TotalEnergies και ανάπτυξη σχέδια στις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Ιβηρική.

Τέλος, η Consultancy DNV υπολογίζει ότι τα πλωτά έργα αποτελούν επί του παρόντος πάνω από το 15% της συνολικής υπεράκτιας εγκατάστασης αιολικής ενέργειας στον αγωγό για ενεργοποίηση μέχρι τα μέσα του αιώνα, ίσο με περίπου 264 GW από τα 1.750 GW που πρόκειται να εγκατασταθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης