Ενέργεια

Galan: Τυχερή ενεργειακά η Ευρώπη φέτος λόγω καιρού - Οι αγορές θα παραμένουν εύθραυστες

Galan: Τυχερή ενεργειακά η Ευρώπη φέτος λόγω καιρού - Οι αγορές θα παραμένουν εύθραυστες
Ο Galan βλέπει στις ΑΠΕ τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η Ευρώπη να αποφύγει τους μελλοντικούς κραδασμούς

«Η Ευρώπη ήταν τυχερή αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη ζήτηση για καύσιμα, ωστόσο η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ισπανικής Iberdrola, Ignacio Galan, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

«Όσο οι αγορές ενέργειας εξαρτώνται υπερβολικά από τα ορυκτά καύσιμα και είναι εκτεθειμένες σε γεωπολιτικά γεγονότα, θα παραμένουν εύθραυστες» συμπλήρωσε.

«Τέλος» η συζήτηση περί ελλείψεων

Ο ήπιος καιρός έχει τερματίσει τις προβλέψεις για ελλείψεις ενέργειας που θα μπορούσαν να βλάψουν την περιοχή, ενισχύοντας το νόμισμα του ευρώ και τα χρηματιστήρια. Οι οικονομικές προοπτικές έχουν ανακάμψει τόσο πολύ που οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη για το 2023.

Σύμφωνα με τον Galan, η ενεργειακή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στην τύχη της. Βλέπει στις ΑΠΕ τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η Ευρώπη να αποφύγει τους μελλοντικούς κραδασμούς. Η Iberdrola προωθεί ήδη επενδύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2025.

Η απεξάρτηση

Η ΕΕ προσπαθεί να απογαλακτιστεί από το φυσικό αέριο με σχέδια για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το μπλοκ, το οποίο πήρε περίπου το 1/5 της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2020, αύξησε τον στόχο του στο 45% έως το 2030 στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό και να δημιουργεί τρεις έως τέσσερις μεγάλες ανεμογεννήτριες κάθε μέρα για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της. Η Iberdrola, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ισπανίας, λέει ότι η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να εξαπλασιαστεί έως το 2040 παγκοσμίως για να καλύψει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η εταιρεία στοχεύει να φτάσει σε συνολική χωρητικότητα 52 GW παγκοσμίως έως το 2025 και επενδύει επίσης 27 ευρώ δισεκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια σε δίκτυα.

«Είναι ανησυχητικό και ειρωνικό το γεγονός ότι μόνο οι ασυνήθιστες χειμερινές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν σώσει μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου από πολύ πιο σοβαρές απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα αυτόν τον χειμώνα», κατέληξε ο Galan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης