Το γιγαντιαίο μηχάνημα, που παρουσιασθηκε από την κινεζική OEM σήμερα (Παρασκευή), έχει διάμετρο ρότορα πάνω από 280 μέτρα και 66.000 m2 επιφάνεια σάρωσης.
Ο κατασκευαστής ισχυρίστηκε ότι με μέσο όρο 8,5 μέτρα/δευτερόλεπτο η τουρμπίνα θα παράγει 80 GWh ετησίως, αρκετά για να τροφοδοτήσει σχεδόν 100.000 καταναλωτές, στην τελευταία μιας ατελείωτης σειράς ανακοινώσεων από την κινεζική αιολική βιομηχανία που επιδιώκει να ξεπεράσει τα όρια της τεχνολογίας στον τομέα.
«Σε σύγκριση με την εγκατάσταση μοντέλων 13 MW, η υψηλότερη ισχύς του MySE18.X-28X θα εξοικονομεί 18 μονάδες που απαιτούνται για ένα αιολικό πάρκο 1 GW, μειώνοντας το κόστος κατασκευής κατά 120.000-150.000 δολάρια ανά μεγαβάτ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο στρόβιλος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακραίες συνθήκες όπως οι τυφώνες επιπέδου 17 με ταχύτητα ανέμου 56 μέτρα/δευτερόλεπτο.
Δεν υπήρχαν ενδείξεις για τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής ή άλλες λεπτομέρειες για τα σχέδια εμπορικής εισαγωγής .
Τα πτερύγια των 140 μέτρων της Mingyang συγκρίνονται με εξαρτήματα μήκους 128 μέτρων στον στρόβιλο του CSSC και τα 115,5 μέτρα του ναυαρχίδα 15 MW της Vestas.
Προκλήσεις
Αρκετοί στην παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία εκτιμούν ότι η συνεχής αύξηση της κλίμακας των στροβίλων παρουσιάζει υλικοτεχνικές προκλήσεις για την αλυσίδα εφοδιασμού και απαιτείται παύση.
Αλλά η Mingyang επιβεβαιώνει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσει την κλιμάκωση σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.
Ο Ευρωπαίος επικεφαλής της Mingyang είπε σε εκδήλωση του κλάδου ότι υπάρχει «σαφή ζήτηση» για ακόμη μεγαλύτερους στρόβιλους από το μοντέλο των 16 MW με πτερύγια 118 μέτρων που ήταν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο.
Η εταιρεία έχει ήδη διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αγορά με τουρμπίνες στη θέση τους εκτός Ιταλίας και ένα σχέδιο εγκατάστασης μηχανών σε ένα πρωτοποριακό πλωτό έργο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
www.worldenergynews.gr