Ανησυχία για τις συνεχείς ρυθμιστικές αλλαγές στην Ευρώπη
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στην κινητοποίηση κεφαλαίων έως και 1,5 τρισ. δολ. σε έργα καθαρής ενέργειας έως το 2032, με 675 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες επενδύσεις.
Υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ενέργειας και τις υποδομές της χώρας.
Αυτό θα περιλάμβανε την ενίσχυση της βάσης των εγκατεστημένων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 300 GW σε πάνω από 1.000 GW τα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα προωθηθεί επίσης η κατασκευή τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δέσμευσης άνθρακα.
Σε ερευνητικό σημείωμα, που δημοσιεύθηκε χθες, η Goldman Sachs προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό το «ελκυστικό επίπεδο υποστήριξης» θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ηγετική θέση της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια.
Η τράπεζα εκτιμά επίσης ότι θα μπορούσε να σημάνει τη εδραίωση του χάσματος μεταξύ των λογαριασμών ενέργειας των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπου το ενεργειακό κόστος της ΕΕ είναι περίπου 60% υψηλότερο, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω αποβιομηχάνιση της Ευρώπης.
Η Goldman Sachs εξέφρασε ανησυχίες ότι οι συχνές ρυθμιστικές αλλαγές στην Ευρώπη, όπως το MIFIDII, και η έλλειψη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η χαλάρωση των περιορισμών σχεδιασμού και η ενίσχυση των πράσινων επιδοτήσεων, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το εμπορικό μπλοκ.
Επίσης οι επενδύσεις ηλεκτροδότησης σε χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να είναι κατώτερες των προσδοκιών και να επιδεινωθούν από τον πληθωρισμό.
Η ευρωπαϊκή πρόταση
Η Goldman Sachs έχει συντάξει το δικό της ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη μείωση του πληθωρισμού, με βάση τις προτάσεις RePowerEU που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βοηθήσει στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση της εξάρτησής της από ορυκτά καύσιμα.
Για να το επιτευχθεί αυτό, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να θεσπίσει λεπτομερή νομοθεσία για τη μείωση του χρόνου έγκρισης έργων πράσινης ενέργειας σε περίπου ένα έτος, παράλληλα με κίνητρα για την υποστήριξη τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η δέσμευση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα.
Ο χρηματοοικονομικός κολοσσός πρότεινε επίσης κίνητρα για την προώθηση της εκ νέου στήριξης της αλυσίδας εφοδιασμού για ηλιακούς συλλέκτες, αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τεχνολογία υδρογόνου.
Ανέφερε ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου της θα μπορούσε να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 4 τρισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια.
«Αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ενεργειακό «αγώνα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, για την προσέλκυση κεφαλαίων σε καθαρή ενέργεια», ανέφερε η τράπεζα.
www.worldenergynews.gr