Ενέργεια

Mε LNG τον "χειμώνα ετούτο" υπερβαίνει η Ευρώπη - Bundesnetzagentur: Απίθανο το έλλειμμα για φέτος

Mε LNG τον

Μόλις το 27% των αμερικανικών εξαγωγών κατευθύνθηκε προς την Ασία, ενώ το 68% ήλθε στην Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε

 

Παρά την πρόσφατη βουτιά των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, η Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει τις περισσότερες από τις αμερικανικές εξαγωγές LNG καθώς η ζήτηση στην Ασία εξακολουθεί να είναι ασθενής.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου το 68% των αποστολών LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, με μόλις το 27% να πηγαίνει στην Ασία, δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη 11/1 η Laura Page, αναλύτρια στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler.
Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, Bundesnetzagentur, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «η κατάσταση του ελλείμματος φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα γίνεται όλο και πιο απίθανη».

Υποχωρούν οι τιμές - Άνετα τα αποθέματα

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου της Ευρώπης στο ολλανδικό σύστημα μεταφοράς τίτλων (TTF) έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του θερμότερου από το συνηθισμένο καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Η ευρωπαϊκή τιμή έχει πλέον βυθιστεί κάτω από την αντίστοιχη στην Ασία, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι με χαμηλότερες τιμές από ό,τι στην Ασία, η Ευρώπη δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος της ευέλικτης άμεσης προσφοράς LNG.

Η ΕΕ βασίζεται κυρίως στο εισαγόμενο LNG για να αντισταθμίσει την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο ήπιος καιρός και η ασθενής ζήτηση για φυσικό αέριο στη Βόρεια Ασία οδήγησαν τις τιμές LNG της Ασίας σε πτώση κατά 10,7% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Το ενδιαφέρον για spot φορτία LNG είναι αδύναμο παρά την πτώση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, λένε οι αναλυτές. Τα αποθέματα είναι σε άνετα επίπεδα, ενώ το ήπιο ξεκίνημα του έτους στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου βοηθά επίσης να διατηρηθούν τα αποθέματα υψηλότερα από το συνηθισμένο, παρασύροντας τις τιμές του LNG προς τα κάτω.


Τι απασχολεί τους αναλυτές

Η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί αφού η Κίνα ξεπεράσει το τρέχον κύμα Covid και ανοίξει πλήρως, αλλά αυτό είναι πιθανώς εβδομάδες μακριά, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι αναλυτές επίσης προειδοποιούν ότι ο επόμενος χειμώνας 2023/2024 θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερος για την Ευρώπη, εάν η Ασία –ειδικά η κινεζική– ζήτηση ανάκαμψη και εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασιατικής αγοράς για την άντληση περισσότερης προσφοράς LNG.

Αυτό το χειμώνα, ο κίνδυνος ελλείψεων έχει μειωθεί σε σύγκριση με τις προσδοκίες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

«Η Ευρώπη έχει επί του παρόντος πλεόνασμα φυσικού αερίου 358 TWh σε σχέση με αυτήν την περίοδο πέρυσι, περίπου +60 TWh περισσότερο από ό,τι αποσύρθηκε κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022», δήλωσε την Τρίτη ο Ole Hansen της Saxo Bank.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης