Ο ειδικός μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 ήρθε για να μείνει.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις εκτιμήσεις τόσο του ΔΑΠΕΕΠ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή του Ταμείου στο οποίο συγκεντρώνονται τα κεφάλαια για τις επιδοτήσεις των τελικών καταναλωτών, όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εκ του ρόλου της παρακολουθεί το σύνολο της αγοράς.
Παρά το γεγονός ότι ο ειδικός μηχανισμός θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με πρόβλεψη να λειτουργήσει για ένα χρόνο δηλαδή έως τον Ιούλιο του 2023 όλα δείχνουν ότι η ζωή του θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο επιπλέον δηλαδή έως το τέλος του 2023. Άλλωστε παρά την αποκλιμάκωση του τελευταίου διαστήματος η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και όλοι οι αναλυτές ανησυχούν για νέα επιδείνωση τους επόμενους μήνες, ειδικά κατά την περίοδο αναπλήρωσης των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου.
ΡΑΕ: Τεκμηριωμένες παραδοχές
Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ στην απόφαση της όσο αφορά τον προσδιορισμό της Χρέωση Βάσης για το ΕΤΜΕΑΡ το οποίο θα διατηρηθεί και το 2023 για ένα ακόμη έτος σταθερό στα 17 ευρώ/MWh επισημαίνει ότι ο ΔΑΠΕΕΠ στη σχετική εισήγηση του προβλέπει πως ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής μέρους του Εσόδου της Αγοράς Επόμενης Ημέρας θα ισχύσει έως το τέλος του 2023. Έτσι ο ΔΑΠΕΕΠ για να προσδιορίσει τις εκροές του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) χρησιμοποίησε την τιμή του πλαφόν στα έσοδα των ΑΠΕ που είναι τα 85 ευρώ/MWh. Η επιλογή αυτή του ΔΑΠΕΕΠ επικυρώνεται από τη ΡΑΕ η οποία σημειώνει στην απόφαση της ότι «οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ για τις εξελίξεις των εισροών και εκροών του Ειδικού Λογαριασμού ως το τέλος του 2023 βασίζονται σε επαρκώς τεκμηριωμένες παραδοχές». Μάλιστα η Αρχή μιλάει για γενικευμένη ρευστότητα και αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό κλάδο από το φθινόπωρο του 2021 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την εγγενή δυσχέρεια για ακριβείς προβλέψεις λόγω των συσχετισμών με τη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ειδικός μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ έχει αποδώσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022 περισσότερα από 2,8 δις ευρώ τα οποία αξιοποιούνται για την επιδότηση των τελικών καταναλωτών ρεύματος. Μάλιστα τα έσοδα του μηχανισμού που επιβλήθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται πολύ σύντομα να ενισχυθούν και με την επιβολή της φορολόγησης κατά 100% των υπερεσόδων στο τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από τους κ.κ. Κώστα Σκρέκα και Θόδωρο Σκυλακάκη είναι θέμα ημερών και το μέτρο θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί για το τρίμηνο Αυγούστου -Οκτωβρίου 2022 και θα ακολουθήσει ο υπολογισμός των ποσών ανά τρίμηνο προφανώς και σε αυτή την περίπτωση έως το τέλος του 2023.
Οι πόροι θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με κύριο στόχο να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή των επιδομάτων.
www.worldenergynews.gr
Ως τα τέλη του 2023 ο Μηχανισμός παρακράτησης των υπερεσόδων - Οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ
Η Αρχή μιλάει για γενικευμένη ρευστότητα και αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον ενεργειακό κλάδο λόγω των συσχετισμών με τη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία.