Ενέργεια

Ρεκόρ φορτίων LNG στο Dutch Gate το 2022 λόγω ΗΠΑ - H Ολλανδία επενδύει στα FSRU

Ρεκόρ φορτίων LNG στο Dutch Gate το 2022 λόγω ΗΠΑ - H Ολλανδία επενδύει στα FSRU
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Shell έχει δικαιώματα χωρητικότητας στο Gate, μαζί με τις OMV, Glencore και Uniper.

Ο τερματικός σταθμός Dutch Gate στο λιμάνι του Ρότερνταμ έλαβε αριθμό ρεκόρ φορτίων LNG πέρυσι λόγω της υψηλής ζήτησης και της αύξησης των παραδόσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του lngprime.

Ο τερματικός σταθμός LNG που ανήκει στις Gasunie και Vopak αύξησε σημαντικά τους εισερχόμενους όγκους LNG κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς η Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία εργάζονται για την αντικατάσταση των προμηθειών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό.

Αναλυτικότερα, η Gate εκφόρτωσε συνολικά 183 φορτία LNG, κυρίως από μεγάλους μεταφορείς LNG, ενώ η εγκατάσταση φόρτωσε 84 φορτία, κυρίως σε μικρά πλοία, δήλωσε ο Stefaan Adriaens, εμπορικός διευθυντής της Gate, στο LNG Prime. Αυτό συγκρίνεται με 113 εκφορτώσεις και 131 επαναφορτώσεις το 2021, που σημαίνει ότι η Gate εκφόρτωσε 70 περισσότερα πλοία πέρυσι. Συνολικά, η Gate χειρίστηκε 23 περισσότερα πλοία το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Διπλασιασμός των παραδόσεων στις ΗΠΑ

Η Gate έλαβε 96 φορτία LNG από τερματικούς σταθμούς στις ΗΠΑ πέρυσι, σε σύγκριση με 51 αποστολές το 2021 και 26 αποστολές το 2020. Από την άλλη πλευρά, οι παραδόσεις LNG από τη Ρωσία μειώθηκαν από 43 αποστολές πέρυσι σε 30 το 2022. Σύμφωνα με τον Adriaens, οι παραδόσεις στις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 57% των συνολικών όγκων ενώ οι ρωσικοί όγκοι αντιστοιχούσαν στο 16% και παραδόθηκαν κυρίως στις αρχές του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Shell έχει δικαιώματα χωρητικότητας στο Gate, μαζί με τις OMV, Glencore και Uniper. «Αξιοσημείωτο είναι το πώς οι πελάτες μας χρησιμοποίησαν το τερματικό στο όριο και αντιμετώπισαν τη μεγάλη αστάθεια και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα προσφοράς. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε σε ελαφρώς πιο ήρεμα νερά το 2023», είπε ο Adriaens.

Συνεχής αύξηση των εισαγωγών LNG

Οι προμήθειες LNG στην Ολλανδία αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η κρατική Gasunie προσπαθεί να επεκτείνει περαιτέρω την ικανότητα επαναεριοποίησης στη χώρα.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις LNG στο Eemshaven και στο Ρότερνταμ με βάση τις τεχνικές βελτιστοποιήσεις, καθώς και την προσθήκη μιας νέας εγκατάστασης με βάση το FSRU στο λιμάνι του Terneuzen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης