Διεθνή

Ανακωχή στην Ουκρανία διέταξε ο Putin στις 6-7 Ιανουαρίου

Ανακωχή στην Ουκρανία διέταξε ο Putin στις 6-7 Ιανουαρίου
Η Μόσχα καλεί  την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής
Όπως μεταδίδει το Bloomberg o Πούτιν διέταξε ανακωχή στην Ουκρανία στις 6 - 7 Ιοανουαρίου.
Πρόκειται για την ημερομηνία των Χριστουγέννων σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατάσσει τον στρατό να τηρήσει 36ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, από το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου.

Η Μόσχα καλεί επίσης την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας να επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία από τις 12:00 τοπική ώρα την Παρασκευή έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Χριστούγεννα.

Στην πρώτη αντίδραση του Κιέβου σημειώνεται πως ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί σε «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» με την Ουκρανία, αφού υποστήριξε την επιθετικότητα της Ρωσίας.

"'Εγώ, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, καλώ όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εσωτερική σύγκρουση να καθιερώσουν κατάπαυση του πυρός την ημέρα των Χριστουγέννων από τις 12:00 μ.μ. ώρα Μόσχας στις 6 Ιανουαρίου έως τις 12:00 π.μ. στις 7 Ιανουαρίου, ώστε οι Ορθόδοξοι να μπορούν να εκκλησιαστούν στις ακολουθίες την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων», ανέφερε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σύμφωνα με τον αρχηγό της σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της."

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan  προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του να κηρύξει «μονομερή» κατάπαυση του πυρός».
«Οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση», φέρεται να είπε ο Erdogan στον Ρώσο ηγέτη σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο Putin είπε στον Erdogan ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο εάν το Κίεβο δεχτεί τα εδάφη που κατέχει η Μόσχα ως ρωσικά, δήλωσε το Κρεμλίνο, το οποίο έχει προσαρτήσει τις περιοχές Donetsk, Lugansk, Zaporizhzhia και Kherson παρόλο που δεν τις ελέγχει πλήρως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Putin με επιβεβαίωσε και πάλι για την πρόθεση της Ρωσία να προβεί σε σοβαρό διάλογο με την προϋπόθεση πως οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και επανειλημμένα διατυπωμένες απαιτήσεις να ληφθούν υπόψη οι νέες εδαφικές πραγματικότητες», ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Erdogan χρησιμοποίησε τις καλές του σχέσεις και με τις δύο πλευρές για να προσπαθήσει να φέρει τον Putin και τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky στην Τουρκία για μια ειρηνευτική σύνοδο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης