Ενέργεια

Αύξηση στο Τέλος της Αγοράς Εξισορρόπησης το 2023 - Πως διαμορφώνονται οι χρεώσεις

Αύξηση στο Τέλος της Αγοράς Εξισορρόπησης το 2023  -  Πως διαμορφώνονται οι χρεώσεις
Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Σημαντικά αυξημένο θα είναι για το 2023 το Τέλος που εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ από τους συμμετέχοντες στην Αγορά Εξισορρόπησης για την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς και το οποίο θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για δυο μοναδιαίες χρεώσεις, δηλαδή τιμές που προσδιορίζονται σε ευρώ/MWh και διαμορφώνουν το Τέλος της Αγοράς Εξισορρόπησης η αύξηση του οποίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε γενικότερη άνοδο του κόστους της Αγοράς.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ η Συνιστώσα Αποκλίσεων αυξάνεται σε σχέση με το 2022 κατά 56% και η Συνιστώσα Ενέργειας κατά 26% και διαμορφώνονται σε ?,????? ευρώ/?? η Χρέωσης της Συνιστώσας Αποκλίσεων και σε 0,????? ευρώ/?? η Χρέωσης της Συνιστώσας Ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης, καταβάλλεται από κάθε Πάροχο Υπηρεσιών Εξισορρόπησης και κάθε Συμβαλλόμενο Μέρος με Ευθύνη Εξισορρόπησης, ενώ το ύψος του προσδιορίζεται με απόφαση της ΡΑΕ μετά από σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ.

Όπως προαναφέρθηκε το Τέλος περιλαμβάνει δύο συνιστώσες, στις οποίες επιμερίζεται το Απαιτούμενο Έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τη λειτουργία των Αγορών ως εξής:
α) στη Συνιστώσα Αποκλίσεων του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης αντιστοιχεί το 20% του Απαιτούμενου Εσόδου, και
β) στη Συνιστώσα Ενέργειας του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης αντιστοιχεί το 80% του Απαιτούμενου Εσόδου.

Λογιστικός διαχωρισμός

Το Τέλος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022 ωστόσο δεδομένου ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση των κανόνων λογιστικού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ και η εταιρεία δεν έχει υποβάλει, στη ΡΑΕ εισήγηση για τη Μεθοδολογία καθορισμού Απαιτούμενου Εσόδου η απόφαση της ΡΑΕ επί της ουσίας υιοθετεί την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ διατηρώντας όμως επιφύλαξη να προχωρήσει σε εκκαθάριση των ποσών που καταβλήθηκαν τόσο το 2022 όσο και αυτών που θα καταβληθούν το 2023 όταν έχουν πλέον εκλείψει οι προαναφερόμενες εκκρεμότητες.

Έτσι στην εισήγηση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται εκτίμηση για το Επιτρεπόμενο Έσοδο από τη λειτουργία των Αγορών το έτος 2023 η οποία ανέρχεται σε 15.341.005 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες τιμές των επιμέρους παραμέτρων:
i. Λειτουργικές Δαπάνες: 11.568.252 ευρώ
ii. Αποσβέσεις: 2.146.150 ευρώ
iii. Απόδοση Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης: 1.626.603 ευρώ.

Αποκλίσεις

Ο υπολογισμός του ΑΔΜΗΕ βασίζεται στην εκτίμηση για τη συνολική ποσότητα των αποκλίσεων, τη συνολική ενεργοποιημένη ενέργεια εξισορρόπησης, τη μετρούμενη παραγωγή και κατανάλωση, και τα υλοποιηθέντα προγράμματα εισαγωγών και εξαγωγών για το έτος 2023 ως εξής:
i. Αποκλίσεις: 4.369.388 MWh
ii. Συνολική Ενεργοποιημένη Ενέργεια: 5.392.153 MWh
iii. Μετρούμενη Παραγωγή & Κατανάλωση: 96.292.958 MWh
iv. Υλοποιηθέντα Προγράμματα Εισαγωγών / Εξαγωγών: 6.897.772 MWh

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγησή του σημειώνει πως οι μοναδιαίες χρεώσεις που εγκρίθηκαν για το έτος 2022, πρώτο έτος εφαρμογής του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης, δεν ήταν επαρκείς για να ανακτηθεί το Απαιτούμενο Έσοδο Αγοράς Εξισορρόπησης για το έτος 2022. Μάλιστα εκτιμά ότι βάσει των διαθέσιμων δεδομένων αναμένεται υποανάκτηση 985.260 ευρώ.
Έτσι η ΡΑΕ εγκρίνει την προτεινόμενη από τον ΑΔΜΗΕ εισήγηση για το Τέλος Αγοράς Εξισορρόπησης το 2023 και δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση διορθωτικής εκκαθάρισης από τον ΑΔΜΗΕ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μεθοδολογία προσδιορισμού του Τέλους αλλά και ο πλήρης λογιστικός διαχωρισμός του Διαχειριστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης