Ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας ζήτησε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει εάν θα πρέπει να παραταθεί η διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Η μάχη της Γερμανίας για να απεξαρτθεί από τα εισαγόμενα ρωσικά καύσιμα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν σε λειτουργία οι τρεις εναπομείναντες πυρηνικοί σταθμοί της χώρας αντί να κλείσουν στα τέλη του 2022.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Σοσιαλδημοκράτης Scholz προσπάθησε να καταστείλει μια διαμάχη μεταξύ των Πράσινων, ισχυρών υποστηρικτών της εξόδου από την πυρηνική ενέργεια, και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών, διατάσσοντας να διατηρηθούν και οι τρεις μέχρι τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών των Ελεύθερων Δημοκρατών, Volker Wissing, επανέλαβε το επιχείρημα, λέγοντας στη Frankfurter Allgemeine ότι τα περιβαλλοντικά οφέλη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μειώνονταν εκτός εάν φορτίζονται με χρήση πυρηνικής ενέργειας, η οποία είναι χωρίς εκπομπές.
Χρειαζόμαστε μια απάντηση εμπειρογνώμονα στο ερώτημα πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε σταθερά και οικονομικά αποθέματα ενέργειας, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για την προστασία του κλίματος», είπε στην εφημερίδα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες (2/1).
Οι επικριτές της πυρηνικής εξόδου λένε ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τη Γερμανία να βασιστεί περισσότερο από το προγραμματισμένο στον άνθρακα, ο οποίος είναι πιο ρυπογόνος από το αέριο, κατά τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
www.worldenergynews.gr