Ενέργεια

Διχασμένοι οι αναλυτές για την αγορά πετρελαίου το 2023 - «Η κρίση πλησιάζει στο τέλος της»

Διχασμένοι οι αναλυτές για την αγορά πετρελαίου το 2023 - «Η κρίση πλησιάζει στο τέλος της»
Οι traders πετρελαίου πιστεύουν ότι οι τιμές του Brent θα συνεχίσουν να πέφτουν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Oilprice

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκάλεσε μεγάλη κρίση στην αγορά. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα υψηλά πολλών δεκαετιών. Οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70%, οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν πάνω από 60%, ενώ οι τιμές των μετάλλων που εξάγονται από τη Ρωσία, όπως το νικέλιο, το παλλάδιο και το αλουμίνιο, αυξήθηκαν σημαντικά, μεταδίδει το Oilprice.

Τώρα, ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αναταραχή μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, με τις τιμές του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων να έχουν υποχωρήσει στα προπολεμικά επίπεδα, ενώ το ευρώ έχει κάνει ράλι 7% έναντι του δολαρίου.

To comeback των ενεργειακών τιμών

Τον Μάρτιο του 2022 οι τιμές του πετρελαίου πλησίασαν τα 130 δολ/βαρέλι. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανέβασαν τις τιμές, συμπιέζοντας την προσφορά. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε σταθερή πτώση από τον Ιούλιο και επί του παρόντος διαπραγματεύονται γύρω από το προπολεμικό επίπεδο των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Ο στρατηγικός ερευνητής αγορών πετρελαίου της  Rystad Energy, δήλωσε στο Yahoo News ότι: «Σε μεγάλο βαθμό, οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες λόγω των φόβων για ύφεση και της αύξησης των επιτοκίων σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να δώσει πτωτικά μηνύματα στην αγορά ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης».

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid στην Κίνα. «Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και κοιτάζοντας το επόμενο έτος για τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι μήνες, η χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID θα σημαίνει κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την χώρα» δήλωσε στο πρόγραμμα CBS η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η πίστη των traders για πτώση των τιμών

Επιπλέον οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης αργού έχουν υποχωρήσει. Το Contango και το backwardation είναι όροι που χρησιμοποιούνται συνήθως στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων. Μια αγορά contango είναι μια αγορά όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται σε premium σε σχέση με την άμεση τιμή. Για παράδειγμα, εάν η τιμή ενός συμβολαίου αργού πετρελαίου WTI σήμερα είναι 60 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά η τιμή παράδοσης σε έξι μήνες είναι 65 δολάρια, τότε η αγορά βρίσκεται σε contango.

Στο αντίστροφο σενάριο, ας υποθέσουμε ότι η τιμή ενός συμβολαίου αργού πετρελαίου WTI σήμερα είναι 60 $ ανά βαρέλι, αλλά η τιμή παράδοσης έξι μήνες στη γραμμή είναι 55 $, τότε η αγορά λέγεται ότι βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση.

Ένας απλός τρόπος για να σκεφτείτε το contango και το backwardation είναι: Το Contango είναι μια κατάσταση όπου η αγορά πιστεύει ότι η μελλοντική τιμή θα είναι ακριβότερη από την τρέχουσα τιμή spot, ενώ η αναδρομή λέγεται ότι συμβαίνει όταν η αγορά αναμένει ότι η μελλοντική τιμή θα είναι μικρότερη.Η τρέχουσα κατάσταση, επομένως, σημαίνει ότι οι έμποροι πετρελαίου πιστεύουν ότι οι τιμές του Brent θα συνεχίσουν να πέφτουν.


Διαφορετικές εκδοχές

Σε αυτήν την αγορά, γίνονται πολλές προβλέψεις από τους αναλυτές. Κάποιοι προβλέπουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως και 4% το επόμενο έτος, εάν επέλθει άρση των  περιορισμών Covid.

Ο trader Pierre Andurand είπε στο Bloomberg ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να αυξηθεί κατά 3 έως 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, βοηθούμενη από τη μετάβαση στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο. Προέβλεψε επίσης ότι ο ενεργειακός τομέας θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από άλλους τομείς της αγοράς λόγω της υψηλής ζήτησης για αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου το 2023, με ορισμένους αναλυτές να πιστεύουν ότι η επιστροφή της Κίνας και η έλλειψη ρωσικής ενέργειας θα εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης