Χρηματιστήριο & Αγορές

Δημοσκόπηση του bankingnews για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2023

Δημοσκόπηση του bankingnews για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το 2023
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός αλλά και από το εσωτερικό το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών η επενδυτική βαθμίδα και τα εταιρικά κέρδη θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς
Η πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών, η οποία επανέφερε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, βελτίωσε την επενδυτική ψυχολογία και παρά τους κινδύνους που υπάρχουν, τα στελέχη της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξα για το 2023.
Οι προβλέψεις των στελεχών της αγοράς στην περσινή δημοσκόπηση του BN στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς στην πλειονότητά τους τα στελέχη περίμεναν άνοδο έως 10% με τότε το σημείο αναφορά να είναι οι 880-890 μονάδες.
Άλλωστε με επιτυχία είχαν στεφθεί και οι προβλέψεις για το 2021.
Για μία ακόμη χρονιά το ΒΝ ζήτησε τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς για την πορεία του Χρηματιστηρίου με περιοχή αναφοράς τις 915-920 μονάδες.
 
 
Αισιοδοξία κυριαρχεί και για τη νέα χρονιά καθώς στην πλειονότητά τους τα στελέχη της αγοράς βλέπουν άνοδο.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 11 στελεχών τα 10 περιμένουν πως θα κινηθεί ανοδικά και μόλις 1 σταθεροποιητικά.
Το περιθώριο ανόδου παραμένει το ίδιο με το περσινό ήτοι έως 10%, ενώ πολλοί σημειώνουν πως μπορεί να υπάρξουν «αναταράξεις» στο πρώτο εξάμηνο, λόγω των εκλογών αλλά και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα από τα στελέχη που περιμένουν άνοδο το 2023 το 50% περιμένει άνοδο έως 10%, το 30% περιμένει άνοδο από 10% έως 20% και 20% βλέπει άνοδο πάνω από 20%.

Τι θα επηρεάσει την πορεία της αγοράς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός αλλά και από το εσωτερικό το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών η επενδυτική βαθμίδα και τα εταιρικά κέρδη θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς.
Τα στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν αυξημένη μεταβλητότητα ειδικά μέχρι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά περιμένουν πως στο δεύτερο εξάμηνο η πορεία θα είναι καλύτερη.
Πιο αναλυτικά (και αλφαβητικά) ο Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Whitetip ΑΕΠΕΥ σημειώνει στους λόγους που θα επηρεάσουν το Χ.Α. την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα, την κερδοφορία των τραπεζών και τη σταθερότητα του πολιτικού κλίματος.

Ο Νίκος Καυκάς, Υπεύθυνος Ανάλυσης στη Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ,
σημειώνει τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και πως θα διαμορφωθούν αυτά εν μέσω πιθανής ύφεσης.

Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, Διευθυντής Καταστήματος Κρήτης της HellasFin ΑΕΠΕΥ
αναφέρει, πως αρνητικά θα μπορούσε να μας επηρεάσει το κόστος ενέργειας, η αύξηση του κόστους χρήματος και η πολιτική αβεβαιότητα.
Θετικό αντίκτυπο θα είχε η επενδυτική βαθμίδα και η συνέχιση του γενικότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ,
σημειώνει πως θα μας επηρεάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που υπάρχει για τη χώρα και η απορρόφηση κονδυλίων από τα προγράμματα ανάπτυξης και επενδύσεων.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τονίζει πως από το εσωτερικό σκηνικό θα μας επηρεάσει σημαντικά και συγκεκριμένα το πολιτικό σκηνικό και αν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει την υφιστάμενη πορεία.
Η πορεία του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων και πιθανές γεωπολιτικές αστάθειες θα μας επηρεάσουν από το εξωτερικό σκηνικό.

Ο Νικόλαος Πετροπουλάκης, πρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως την πορεία της αγοράς θα καθορίσει η πολιτική σταθερότητα, το καλό εξωτερικό περιβάλλον και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.

Ο Ηρακλής Ρούπας, Διευθύνων Σύμβουλος της Contract Momentum ΑΕΠΕΥ, επισημαίνει το διεθνές οικονομικό περιβάλλον (Ουκρανία, ενεργειακή κρίση) και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και το αν θα σημάνει πολιτική σταθερότητα.

Ο Δημήτρης Σαρρής, πρόεδρος της Σαρρής ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πως σίγουρα οι εκλογές είναι ένας σημαντικός καταλύτης, ο σημαντικότερος κατά την άποψή του όσον αφορά το εγχώριο περιβάλλον.
Από εκεί και πέρα η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο επόμενος καταλύτης και επίσης ενδεχόμενες νέες γεωπολιτικές αναταράξεις και ίσως πιο κοντινές σε εμάς.

Ο Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πως «έχουμε χαμηλό βαθμό ορατότητας σε όλα τα θέματα από το εξωτερικό (πόλεμος, επιτόκια κ.α.) και δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις για αλλαγή ψυχολογίας.
Το έργο ύφεση στην παγκόσμια οικονομία αποτελεί απειλή και δεν μπορείς να την αγνοήσεις.
Εμείς όμως δεν είμαστε όπως οι άλλες χώρες.
Η Ελλάδα ξεχώρισε φέτος. Αυτό νομίζω θα γίνει και του χρόνου. Θα διαφοροποιηθούμε αλλά όχι με κραυγαλέο τρόπο, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο τρίτης χρονιάς ανάπτυξης έστω και με ήπιο νούμερο».

Ο Ευάγγελος Χαρατσής, πρόεδρος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει πως το πολιτικό περιβάλλον σίγουρα θα επηρεάσει, όπως και οι τάσεις των διεθνών αγορών αλλά και πιθανά γεωπολιτικά θέματα.

Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πρωτίστως την αποκλιμάκωση των επιτοκίων κυρίως από το δεύτερο μισό του έτους που θα επηρεάσει την πορεία της αγοράς, όπως και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η διατήρηση των εταιρικών κερδών των εισηγμένων.

Οι κορυφαίες επιλογές των στελεχών της αγοράς

Σύμφωνα με τις προτάσεις των στελεχών της αγοράς, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και από τράπεζες Alpha Bank και Eurobank είναι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών.

Πιο αναλυτικά και με αλφαβητική σειρά:


Ο Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος προτείνει: Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Motor Oil.
Ο Νίκος Καυκάς προτείνει: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Motor Oil και Jumbo
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης προτείνει: Εθνική Τράπεζα, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο και Intercontinental International.
Ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης προτείνει: Motor Oil, Μυτιληναίο, Jumbo, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου προτείνει: ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Πλαστικά Θράκης.
Ο Νικόλαος Πετροπουλάκης επιλέγει μετοχές: από τους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής, των τραπεζών και των κατασκευών.
Ο Ηρακλής Ρούπας προτείνει: Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Inform Lykos.
Ο Δημήτρης Σαρρής προτείνει: ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Ideal και Mevaco.
Ο Δημήτρης Τζάνας προτείνει: ΟΠΑΠ, Eurobank, Μυτιληναίο, Cenergy και ΕΛΤΟΝ.
Ο Νίκος Χρυσοχοΐδης προτείνει: ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, Μοτοδυναμική, Epsilon Net.

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης