Ενέργεια

H χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ απειλεί την αγορά LNG - Προειδοποιήσεις για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής

H χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ απειλεί την αγορά LNG - Προειδοποιήσεις για τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής
Ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ απέφυγε  καταστροφικές βλάβες, οι τερματικοί σταθμοί Sabine Pass και Corpus Christi LNG κινδυνεύουν

 

Η γιγαντιαία χειμερινή καταιγίδα που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια προσφορά από έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σφίγγοντας μια αγορά που έχει δει άγριες διακυμάνσεις στις τιμές φέτος σύμφωνα με το Oilprice.

Η έκρηξη στην Αρκτική  των ΗΠΑ διέκοψε την παροχή ρεύματος σε εκατομμύρια νοικοκυριά και διέκοψε τα χριστουγεννιάτικα ταξιδιωτικά σχέδια για εκατομμύρια, καθώς χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο των εορτών των Χριστουγέννων, σχεδόν 250 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ και του Καναδά επλήγησαν από την καταιγίδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τουλάχιστον 19 θάνατοι συνδέθηκαν με τις σοβαρές  καιρικές συνθήκες.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για όλες τις πολιτείες κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ - Τέξας, Λουιζιάνα, Αλαμπάμα και Φλόριντα.

Ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας κατάφερε να αποφύγει καταστροφικές βλάβες κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, τα ναυτιλιακά πρακτορεία προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει διακοπή της πλοήγησης στις πλωτές οδούς που εξυπηρετούν τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG στο Sabine Pass.

Προβλήματα στο ελλιμενισμό των πλοίων

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τη Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου, θα καθυστερήσουν ή θα αναστείλουν τις πιλοτικές υπηρεσίες για το Sabine-Neches Waterway που εξυπηρετεί το Sabine Pass, σύμφωνα με ειδοποιήσεις της Moran Shipping όπως αναφέρει το Bloomberg. Επιπλέον, οι πιλότοι ανέστειλαν τον ελλιμενισμό των πλοίων στο λιμάνι του Corpus Christi στο Τέξας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών του χειμώνα, ανέφερε η Moran Shipping. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία των πλοίων προς την εγκατάσταση εξαγωγής LNG στο Corpus Christi θα μπορούσε να επηρεαστεί.

Η χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα μπορούσε να είναι το τελευταίο ακραίο γεγονός που θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά LNG φέτος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια πυρκαγιά στην πλωτή εγκατάσταση εξαγωγής LNG Prelude offshore της Αυστραλίας ανάγκασε την εταιρεία εκμετάλλευσης, Shell, να διακόψει την παραγωγή, μόλις τρεις μήνες αφότου το Prelude επανέλαβε τη λειτουργία του μετά από πολύμηνη βιομηχανική δράση στο FLNG.

Η Αυστραλία είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά ήταν το αμερικανικό LNG που βοήθησε την Ευρώπη να επιτύχει άνετα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από αυτόν τον χειμώνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη για να βοηθήσουν την ΕΕ και περίπου το 70% όλων των αμερικανικών εξαγωγών LNG κατευθύνθηκε στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ νωρίτερα φέτος, καθώς η Ευρώπη αγωνιζόταν να αποκτήσει το υπερψυγμένο καύσιμο ενόψει του φετινού χειμώνα. Το κίνητρο της ΕΕ να αποτινάξει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αντικαταστήσει τους όγκους που η Ρωσία δεν παρέχει πλέον έχει καταστήσει την Ευρώπη τον προτιμώμενο προορισμό φορτίων LNG με ευέλικτη σύμβαση, ειδικά εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αύξηση εισαγωγών στην ΕΕ

Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου, οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί αυξήθηκαν κατά 65% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES). Μόνο οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 176%, ενώ οι εισαγωγές από άλλες πηγές αυξήθηκαν κατά 27%. Την ίδια περίοδο, οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5%, με σχεδόν το ήμισυ της ανάπτυξης να προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την OIES.

Το επόμενο έτος, η Ευρώπη θα χρειαστεί ακόμη περισσότερη παροχή LNG για να αντισταθμίσει τις χαμηλές (ή πιθανώς ανύπαρκτες) ροές αγωγών από τη Ρωσία, λένε αναλυτές και παράγοντες του κλάδου.

Με τη βουτιά στις παραδόσεις φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς, η Ευρώπη θα χρειαστεί «τεράστιους όγκους» LNG το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Trafigura νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι αναμένει συνεχή αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου και LNG.

«Ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει το μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα αντλώντας αποθέματα και μειώνοντας τη ζήτηση, θα χρειαστεί να εισάγει τεράστιους όγκους LNG το 2023, δεδομένης της τεράστιας μείωσης των ροών από τη Ρωσία», ανέφερε η Trafigura στην ετήσια έκθεσή της .

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνουν υψηλές, ώστε η ήπειρος να μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει τα περισσότερα από τα φορτία LNG από τον ανταγωνισμό σε σχέση τα άλλα βασικά κέντρα ζήτησης, σύμφωνα με την Trafigura. Ο trader εμπορευμάτων αναμένει ότι η Ευρώπη θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού «μέσα στον επόμενο χειμώνα και μετά».

www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης