Ενέργεια

Η Βουλγαρία υπογράφει συμφωνία πυρηνικών καυσίμων με τη Westinghouse

Η Βουλγαρία υπογράφει συμφωνία πυρηνικών καυσίμων με τη Westinghouse
Το εργοστάσιο παράγει περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας

Ο κρατικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας στο Kozloduy υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνία με τη Westinghouse Electric Sweden για την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων για τη μονάδα 5 της ρωσικής κατασκευής ισχύος 1.000 μεγαβάτ, ένα πρώτο βήμα για διαφοροποίηση από τις ρωσικές προμήθειες .

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται επί του παρόντος σε ρωσικά πυρηνικά καύσιμα και για τις δύο μονάδες στο εργοστάσιο των 2.000 μεγαβάτ στο Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το εργοστάσιο παράγει περίπου το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και σήμερα χρησιμοποιεί πυρηνικά καύσιμα που προμηθεύεται από τη ρωσική εταιρεία Rosatom.

Το Kozloduy στοχεύει επίσης να υπογράψει συμφωνία με τη γαλλική Framatome, μια μονάδα της EDF (EDF.PA), για τον άλλο αντιδραστήρα της, τη Μονάδα 6.

"Κάναμε επιτέλους ένα βήμα προς τη διαφοροποίηση του πυρηνικού καυσίμου για το εργοστάσιό μας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κοζλοντούι Georgi Kirkov.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Rossen Hristov δήλωσε ότι προς το παρόν οι αποστολές πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία ήταν ασαφείς, επομένως η νέα 10ετής σύμβαση με τη Westinghouse βοήθησε στη διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Το νέο καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί από τα μέσα του 2024, είπε, ενώ μέχρι τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σημερινές αποθήκες καυσίμων.

Τον περασμένο μήνα, το κοινοβούλιο προέτρεψε την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πυρηνικών καυσίμων για το εργοστάσιο έως τον Απρίλιο του 2024 και να μετριάσει τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Πυρηνικών της Βουλγαρίας πρέπει ακόμα να αδειοδοτήσει τα καύσιμα της Westinghouse για χρήση στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης