Ενέργεια

Italgas: Πώληση του 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Phaethon (συμφερόντων Κοπελούζου)

Italgas: Πώληση του 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Phaethon (συμφερόντων Κοπελούζου)
Το ύψος της εν λόγω συναλλαγής ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ

H Italgas ολοκλήρωσε την πώληση του 10% που διαθέτει στη ΔΕΠΑ Υποδομών στην Phaethon (εταιρεία συμφερόντων Κοπελούζου), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το ύψος της εν λόγω συναλλαγής ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και η συγκεκριμένη κίνηση ευθυγραμμίζεται με στις προβλεπόμενες επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας για το διάστημα 2022-2028. Η Phaethon ανήκει στην κόρη του κ. Δημήτρη Κοπελούζου, Ελμίνα.

Τέλος, σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η πώληση της ΔΕΠΑ  Υποδομών Α.Ε., του κύριου ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης στον τομέα της διανομής φυσικού  αερίου, που αποτέλεσε αντικείμενο διεθνούς διαγωνισμού με στόχο την ενίσχυση των κρατικών  περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της ανάπτυξής τους. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Italgas εξαγοράζει το 100% της Εταιρείας από το Ταμείο  Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.  (ΕΛΠΕ). 

Η ταυτότητα της Italgas

Η Italgas είναι ο πρώτος φορέας εκμετάλλευσης στην Ιταλία όσον αφορά τη διανομή φυσικού  αερίου και ο τρίτος στην Ευρώπη. Λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής που εκτείνεται συνολικά σε  περίπου 75.000 χιλιόμετρα μέσω του οποίου, τον τελευταίο χρόνο, έχει διανείμει περίπου 9  δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε 7,8 εκατομμύρια πελάτες. Ο Όμιλος διαθέτει 1.899  παραχωρήσεις, με ιστορική παρουσία σε μεγάλες ιταλικές πόλεις όπως το Τορίνο, η Βενετία, η  Φλωρεντία και η Ρώμη. 

Το στρατηγικό σχέδιο Italgas 2022-2028, το οποίο παρουσιάστηκε στην αγορά στις 15 Ιουνίου,  προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά της ΔΕΠΑ  Υποδομών, την εδραίωσή της και την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ιδιαίτερη έμφαση  στην ψηφιοποίηση των δικτύων, σε ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο και,  γενικότερα, στη συνοχή των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τους στόχους απαλλαγής από τις  εκπομπές άνθρακα που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους στόχους της ΕΕ.


Επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ψηφιοποίηση

Eκπρόσωποι της Italgas παρουσίασαν πρόσφατα στην ΡΑΕ την τεχνολογία του Picarro Surveyor, την πιο προηγμένη τεχνολογία που διατίθεται επί του παρόντος για τον έλεγχο του δικτύου φυσικού αερίου. Το σύστημα αποτελείται από μια εξελιγμένη τεχνολογία ανίχνευσης που, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ταχύτητα εκτέλεσης των ελέγχων καθώς και το εύρος των περιοχών που εποπτεύονται.

Ο Όμιλος Italgas έχει υιοθετήσει την τεχνολογία Picarro από το 2018 για την εποπτεία περίπου 75.000 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου που διαχειρίζονται στην Ιταλία, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον έλεγχο αλλά και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ΔΕΠΑ Υποδομών στοχεύει στην εισαγωγή του ίδιου συστήματος ελέγχου των 7.500 χιλιομέτρων δικτύων που διαχειρίζονται σήμερα οι θυγατρικές της εταιρείες (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

Η τεχνολογία του Picarro αποτελεί μέρος της ευρύτερης δράσης για τη μεταφορά τεχνογνωσίας που ο Όμιλος Italgas έχει ήδη ξεκινήσει μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. Τις τελευταίες εβδομάδες, οχήματα εξοπλισμένα με τεχνολογία Picarro και εξειδικευμένοι τεχνικοί ήταν παρόντες στην Αθήνα για να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους σε έναν αρχικό έλεγχο του δικτύου της πόλης.

Η τεχνολογική καινοτομία, επιβεβαίωσε η κα Barbara Morgante, CEO της ΔΕΠΑ Υποδομών, είναι ένας από τους πυλώνες στους οποίους βασίζεται το αναπτυξιακό σχέδιο που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στη χώρα υποδομές διανομής προηγμένης τεχνολογίας, υποστηρίζοντας την επίτευξη των στόχων κατάργησης της χρήσης άνθρακα και λιγνίτη που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Επέκταση του υφιστάμενου δικτύου, πρόσβαση σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ακόμη με έξυπνα και ευέλικτα δίκτυα, ενισχύοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι που σκοπεύουμε να επιτύχουμε στην Ελλάδα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και ενισχύοντας την περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης