Ενέργεια

Κρεμλίνο: Η Ρωσία εξετάζει ακόμη την απάντηση στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου

Κρεμλίνο: Η Ρωσία εξετάζει ακόμη την απάντηση στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου

"Έχουμε ακόμη το καθήκον να βρούμε ποια μέτρα θα ταιριάζουν καλύτερα στα συμφέροντά μας. Οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά είναι κοντά στην ολοκλήρωση" δήλωσε ο Peskov

 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ακόμη εξετάζει τα μέτρα που θα λάβει ως απάντηση στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι από τη Δύση στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Μόσχα είχε αρχικά σχεδιάσει να δημοσιεύσει ένα προεδρικό διάταγμα που περιγράφει την απάντησή της - συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής απαγόρευσης πώλησης πετρελαίου σε χώρες που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο - την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Vladimir Putin, επέκριναν έντονα την κίνηση και υποσχέθηκαν να εμποδίσουν τις εξαγωγές σε όσους τηρούν το ανώτατο όριο, αλλά ο Peskov δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει άλλες επιλογές.

«Υπάρχουν κάποιες βάσεις που έχουν κατατεθεί στα χαρτιά, αλλά υπάρχουν και πρόσθετες προτάσεις που εξετάζονται και συζητούνται», είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

"Έχουμε ακόμη το καθήκον να βρούμε ποια μέτρα θα ταιριάζουν καλύτερα στα συμφέροντά μας. Οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά είναι κοντά στην ολοκλήρωση."

Απαγόρευση

Το ανώτατο όριο τιμών, που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, απαγορεύει στις εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση ή υλικοτεχνική υποστήριξη για τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας όπου η τιμή που καταβάλλεται είναι πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.

Η ΕΕ - η οποία στο παρελθόν αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών αργού και πετρελαίου της Ρωσίας - έχει επιβάλει ξεχωριστά το δικό της εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο λέει ότι θα μειώσει τις αγορές κατά 90%.

Το ρωσικό μείγμα αργού Urals διαπραγματεύεται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης.
Παρά τη μείωση των εισαγωγών από την ΕΕ, το πετρέλαιο παραμένει η κύρια εξαγωγή και πηγή εσόδων της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης