Ενέργεια

Bloomberg: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισροές ντίζελ στην Ευρώπη λίγο πριν τις ρωσικές κυρώσεις

Bloomberg: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εισροές ντίζελ στην Ευρώπη λίγο πριν τις ρωσικές κυρώσεις
Ευρώπη έχει έλλειψη σε ντίζελ και βασίζεται σε τρίτους για εισαγωγές

Σε επίπεδα ρεκόρ φθάνουν οι ποσότητες ντίζελ στην Ευρώπη από όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι είναι προ των πυλών η απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου δια θαλάσσης από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ εισήγαγαν περισσότερα από 16 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων τύπου ντίζελ μέσω πλοίων – μια ποσότητα που, αν συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του μήνα, θα είναι η μεγαλύτερη από το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η δομική έλλειψη της Ευρώπης

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη έχει έλλειψη σε ντίζελ και βασίζεται σε τρίτους για εισαγωγές. Πολλές από τις εισαγωγές του Δεκεμβρίου έγιναν από την Ασία και τη Μέση Ανατολή και δίνουν μια γεύση για το πώς μπορεί να τα βγάλει πέρα η Ευρώπη μετά τις κυρώσεις που θα απαγορεύουν τις δια θαλάσσης αποστολές από τη Ρωσία και οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο.

Σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών ντίζελ τον Δεκέμβριο μέχρι στιγμής προέρχονται από ρωσικές ναυτιλιακές εγκαταστάσεις. Αυτό σε απλή μετάφραση σημαίνει ότι είναι δύσκολη η απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό καύσιμο. Τα μελλοντικά στοιχεία της Vortexa ανεβάζουν επί του παρόντος τις μέσες αφίξεις για την 1η-15η Δεκεμβρίου σε περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Εάν αυτό συνεχιζόταν μέχρι το τέλος του έτους, ο τελευταίος μήνας του 2022 θα είχε τις υψηλότερες παραδόσεις από τουλάχιστον το 2016 — ξεπερνώντας την άνοδο του Οκτωβρίου, όταν οι απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια οδήγησαν σε άλμα των εισαγωγών.

Οι περισσότερες εισαγωγές μη ρωσικού καυσίμου τύπου ντίζελ γίνεται από Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ινδία. Κι έρχονται κι άλλα φορτία, όπως ένα σούπερ τάνκερ που φόρτωσε ντίζελ στη Μέση Ανατολή και τώρα έχει σαλπάρει για Ρότερνταμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης