Ενέργεια

Επαρκή τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης παρά το κρύο - Οι προβλέψεις για το τέλος της περιόδου

Επαρκή τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης παρά το κρύο - Οι προβλέψεις για το τέλος της περιόδου

Τα αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν συνολικά σε 987 τεραβατώρες (TWh) στις 12 Δεκεμβρίου

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης παραμένουν επαρκή παρά τις πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο βόρειο τμήμα της περιοχής, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση θέρμανσης από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η Βορειοδυτική Ευρώπη διανύει τώρα περίπου το 30% της τυπικής χειμερινής περιόδου θέρμανσης, η οποία αρχίζει να παρέχει κάποια θετική εικόνα για τα αποθέματα στο τέλος του χειμώνα 2022/23.

Το υψηλό επίπεδο αποθεμάτων σε συνδυασμό με την διατήρηση τους έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει τον κίνδυνο να υποχωρήσουν τα αποθέματα σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα πριν από το τέλος του χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω αγωγών από τη Ρωσία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συνέχισαν να διαφωνούν για ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, η αγορά έχει επιλύσει τον κίνδυνο ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα και ήδη κάνει την αρχή για να εξασφαλίσει προμήθειες για τον χειμώνα 2023/24.

Τα αποθέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο (EU28) ανήλθαν συνολικά σε 987 τεραβατώρες (TWh) στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe («Συνολική απογραφή αερίου αποθήκευσης», GIE, 14 Δεκεμβρίου).

Τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι +186 TWh (+23% ή +1,74 τυπικές αποκλίσεις) πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο της δεκαετίας, παρά το κρύο που οδήγησε σε υψηλότερη ζήτηση θέρμανσης από την αρχή του μήνα.

Το πλεόνασμα είχε περιοριστεί ελάχιστα από την πρόσφατη κορύφωσή του των +193 TWh (+23% ή +1,83 τυπικές αποκλίσεις) στις 6 Δεκεμβρίου.
Τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί κατά -63 TWh από τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που είναι ελαφρώς μόνο ταχύτερο από τον μέσο όρο της δεκαετούς απόσυρσης των -58 TWh.

Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τα μέτρα διατήρησης που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αλλάξει σημαντικά τα καταναλωτικά πρότυπα.

Πολύ λιγότερο αέριο καταναλώνεται για οποιαδήποτε θερμοκρασία, καθώς οι καταναλωτές, η βιομηχανία και οι γεννήτριες ενέργειας ωθούνται να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια ή να στραφούν σε άλλα καύσιμα.


Οι προβλέψεις για το τέλος της περιόδου

Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα πρόκειται να τελειώσουν το χειμώνα γύρω στις 531 TWh, με προβλεπόμενη περιοχή από 377 TWh έως 741 TWh με βάση τα μοτίβα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτή θα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μεταχειμερινή ολοκλήρωση της τελευταίας δεκαετίας και πολύ πάνω από τον εποχιακό δεκαετή μέσο όρο των 345 TWh.

Καθώς οι traders αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα επίπεδα των αποθεμάτων, η διαφορά μεταξύ ημερολογιακού τέλους χειμώνα και Μαρτίου και Απριλίου 2023 διαπραγματεύεται με υποχώρηση λιγότερο από 1 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το spread Μαρτίου-Απριλίου μειώθηκε σχεδόν 10 ευρώ στην αρχή του τέταρτου τριμήνου, όταν οι traders εξακολουθούσαν να ανησυχούν ότι τα αποθέματα ενδέχεται να μειωθούν επικίνδυνα πριν τελειώσει ο χειμώνας.

Τα άφθονα αποθέματα στο τέλος του χειμώνα 2022/23 θα διευκολύνουν επίσης την αναπλήρωση της αποθήκευσης πριν από τον χειμώνα 2023/24.

Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε στα μέσα της σεζόν αναπλήρωσης του επόμενου έτους τον Ιούλιο του 2023 μειώθηκαν στα 131 ευρώ από 177 ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και ρεκόρ 304 ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Οι θερμοκρασίες προβλέπονται να είναι πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο για τις επόμενες δύο εβδομάδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων.

Παρά το τρέχον κρύο, το ήπιο ξεκίνημα της περιόδου θέρμανσης, με πιο ήπιες θερμοκρασίες μπροστά, έχει συνδυαστεί με τις υψηλές τιμές και την εξοικονόμηση πόρων για να αφήσει την Ευρώπη με άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης