Ενέργεια

ΙΕΑ: Αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας - Πιθανό ράλι τιμών το 2023

ΙΕΑ: Αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας - Πιθανό ράλι τιμών το 2023
Η παραγωγή της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 90.000 bpd τον Νοέμβριο στα 11,2 εκατομμύρια bpd, μόλις 200.000 bpd χαμηλότερα, πριν η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, αλλά θα εξακολουθεί να είναι στο ισχυρό 1,7%, καθώς η Κίνα ανακάμπτει από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID, δήλωσε σήμερα (14/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Φέτος η Κίνα εξακολουθεί να οδεύει προς συρρίκνωση της ζήτησης πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 15,4 εκατομμύρια bpd, πρόσθεσε ο IEA, πριν ανακάμψει σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο bpd το 2023.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στις ισορροπίες, λόγω της επιβολής του πλαφόν στις 5/12 για τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας.

45_40.JPG

Τα νούμερα της παραγωγής

Η παραγωγή της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 90.000 bpd τον Νοέμβριο στα 11,2 εκατομμύρια bpd, μόλις 200.000 bpd χαμηλότερα, πριν η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η παραγωγή της ξεπερνούσε σταθερά τις προβλέψεις του ΙΕΑ, αν και οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές και οι πιο έντονες εκπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο σήμαιναν ότι τα έσοδα της Μόσχας μειώθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια στα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν ευπρόσδεκτη ανακούφιση για τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο πλήρης αντίκτυπος των εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τις προμήθειες προϊόντων μένει να φανεί» συμπλήρωσε.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου την Κίνα συνέβαλαν στη διαγραφή των περισσότερων κερδών στις τιμές του πετρελαίου φέτος, αλλά ο ΙΕΑ είπε ότι η ζήτηση σε ορισμένους τομείς ήταν εκπληκτικά ισχυρή. Τέλος, δεν αποκλείστηκε κάποιο νέο ράλι τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης