Οι πρώτοι δασμοί άνθρακα στον κόσμο - Επιβάλλονται και σε τσιμέντο, λιπάσματα
Διαπραγματευτές από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία γύρω στις 5 το πρωί στις Βρυξέλλες, σχετικά με το νόμο για την επιβολή κόστους εκπομπών CO2 στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων, αλουμινίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εταιρείες που εισάγουν αυτά τα αγαθά στην ΕΕ θα κληθούν να αγοράσουν πιστοποιητικά για την κάλυψη των ενσωματωμένων εκπομπών CO2. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζει το ίδιο κόστος CO2 σε υπερπόντιες εταιρείες και εγχώριες βιομηχανίες της ΕΕ - οι τελευταίες από τις οποίες απαιτείται ήδη να αγοράζουν άδειες από την αγορά άνθρακα της ΕΕ όταν ρυπαίνουν.
Ο Mohammed Chahim, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι ο δασμός στα σύνορα θα είναι κρίσιμος για τις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Είναι ένας από τους μόνους μηχανισμούς που έχουμε για να δώσουμε κίνητρα στους εμπορικούς μας εταίρους να απελευθερώσουν τον άνθρακα στη μεταποιητική τους βιομηχανία», είπε ο Chahim.
Στόχος της εισφοράς είναι να αποτραπεί η υπονόμευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από φθηνότερα προϊόντα που παράγονται σε χώρες με ασθενέστερους περιβαλλοντικούς κανόνες.
Και για το υδρογόνο
Θα ισχύει επίσης για το εισαγόμενο υδρογόνο, το οποίο δεν ήταν στην αρχική πρόταση της ΕΕ, αλλά για το οποίο πίεσαν οι νομοθέτες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις.
Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το νόμο, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας έναρξης του, θα καθοριστούν αργότερα αυτή την εβδομάδα στις σχετικές διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ.
Επί του παρόντος, η ΕΕ παρέχει στην εγχώρια βιομηχανία δωρεάν άδειες CO2 για να την προστατεύσει από τον ξένο ανταγωνισμό, αλλά σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά αυτές τις δωρεάν άδειες όταν τεθεί σταδιακά ο δασμός στα σύνορα άνθρακα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτή η σταδιακή εισαγωγή θα αποφασιστεί στις συνομιλίες για την αγορά άνθρακα.
Οι Βρυξέλλες είπαν ότι οι χώρες θα μπορούσαν να εξαιρεθούν εάν έχουν ισοδύναμες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή με την ΕΕ και πρότειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποφύγουν την εισφορά σε αυτή τη βάση.
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και έρχεται εν μέσω αυξημένων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις επιδοτήσεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού για πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες σύμφωνα με την ΕΕ θα μπορούσαν να πλήξουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο δασμός αποτελεί μέρος ενός πακέτου πολιτικών της ΕΕ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τον κόσμο να αποφύγει την καταστροφική κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές της ΕΕ κατά 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.
www.worldenergynews.gr