Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άδ. Γεωργιάδης στο Capital Link: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο

Άδ. Γεωργιάδης στο Capital Link: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο

 Ομιλία στο πλαίσιο του 24ου ΕΤΗΣΙΟΥ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM “Sustaining Growth & Investment Momentum”

 

«Μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ τόσο για την ελληνική οικονομία, που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όσο και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξέπεμψε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο 24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum, στη Νέα Υόρκη.

Με κεντρικό θέμα “Sustaining Growth & Investment Momentum”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, εξαιρετική συμμετοχή και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας, το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link με τίτλο “Sustaining Growth & Investment Momentum” την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022 με φυσική παρουσία, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange, μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας – Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, απολαμβάνοντας την υποστήριξη κορυφαίων χορηγών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η «JP MORGAN» και η «TEN Ltd (Tsakos Energy Navigation)». Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών, πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και εκπροσώπων μεγάλων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Η ατζέντα περιλάμβανε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που κάλυψαν εξαιρετικοί ομιλητές.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω webcast με θέμα “Sustaining Growth & Investment Momentum”. Ακολούθησε ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με θέμα: «Government Economic Policy & Objectives».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια του επίσημου μεσημεριανού γεύματος του Συνεδρίου. Κεντρικός Ομιλητής του γεύματος ήταν επίσης ο κ. Nikos Stathopoulos - Chairman of Europe - BC Partners. Εισαγωγικές Ομιλίες έκαναν : ο κ. John Tuttle, Vice Chairman – NYSE ; President - NYSE Institute, Intercontinental Exchange Inc. (NYSE: ICE), o κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO - ATHEX Group ο Dr. Nikolas P. Tsakos, Founder, President & CEO - TEN Ltd. και ο κ. Takis Georgakopoulos, Global Head of Payments, Managing Director - JP Morgan.

Συναντήσεις Ξένων Θεσμικών Επενδυτών : Επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων με Ξένους θεσμικούς Επενδυτές. Όπως κάθε χρόνο, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα δικτύωσης μέσα από one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με εισηγμένες και μη εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης.

Συναντήσεις με ΜΜΕ : Ο Υπουργός είχε σειρά συναντήσεων με Ομογενειακά και Διεθνή Media που συμμετείχαν στο 24th Annual Invest Capital Link Forum κάνοντας τη δημοσιογραφική κάλυψη όλων των ενοτήτων.

Ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης συμμετείχε στο επίσημο δείπνο με το οποίο έκλεισε το Συνέδριο, που άνοιξε με καλωσόρισμα από τον κ. Edward Mermelstein - New York City’s Commissioner for International Affairs, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Eric Adams, Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντας στο δείπνο.
Εισαγωγικά σχόλια έκανε ο κ. John Kalafatis, CEO - NU Boyana Hellenic Film Studios.
Στη συνέχεια, τις Κύριες ομιλίες έκαναν η Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ, κα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, CEO – ATHEX Group.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου τιμήθηκε ο κ. Πάνος Παπάζογλου, Managing Partner - EY Greece, με το “2022 Capital Link Hellenic Leadership Award”, για την εξαιρετική συμβολή του στην Ελλάδα.
Ο κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, General Manager/CFO – Alpha Bank, προλόγισε τον κ. Πάνο Παπάζογλου, Managing Partner - EY Greece που έκανε κεντρική ομιλία.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε κεντρική ομιλία κατά τη διάρκεια του επίσημου μεσημεριανού γεύματος στο πλαίσιο του Συνεδρίου

O Υπουργός στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Η επένδυση στην Ελλάδα ανοίγει την πόρτα σε αγορές πολλών εκατομμυρίων καταναλωτών λόγω αφ’ ενός της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας κι αφ’ ετέρου του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει», επισήμανε αναλύοντας την πληθώρα διακρατικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και τα κοινά επενδυτικά σχέδια που προωθούνται με επιχειρήσεις από την Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ο κ. Α. Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας, στον οποίο η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη και εξελίσσεται σε νευραλγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Ανέδειξε μάλιστα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στην υψηλότερη θέση στην τριακονταετή ιστορία του δείκτη της EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI 60), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με βάση τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες με βάση το ΑΕΠ τους.
«Πέραν της ενέργειας, επιλέγουν την Ελλάδα για τις επενδύσεις τους παγκόσμιοι κολοσσοί στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της βιομηχανίας, του τουρισμού και του real estate κι έτσι το 2022 η ελληνική οικονομία οδεύει για ιστορικό ρεκόρ στις επενδύσεις, που συμβάλλουν από κοινού με τις εξαγωγές και τις τουριστικές εισπράξεις όπου επίσης καταρρίπτονται ιστορικά ρεκόρ, στην επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης στα επίπεδα του 5,6% του ΑΕΠ, προσωπικά εκτιμώ περισσότερο, δηλαδή διπλάσιου του μέσου όρου στην ευρωζώνη», επεσήμανε.
Ο κ. Α. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στη μεγάλη δυναμική και των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας εμβληματική την επένδυση της ONEX με τη στήριξη της αναπτυξιακού οργανισμού των ΗΠΑ DFC στα ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι πρόκειται να διατηρηθεί και το 2023 ο επενδυτικός δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας με τις συνολικές επενδύσεις να αυξάνονται κατά 15,5% συμβάλλοντας σε ρυθμό ανάπτυξης 1,8-2,0%, τρεις φορές περισσότερο του μέσου όρου στην ευρωζώνη.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης