Ενέργεια

ExxonMobil και Chevron θα «σπρώξουν» πολλά δισ. δολ σε πετρελαϊκά projects το 2023

ExxonMobil και Chevron θα «σπρώξουν» πολλά δισ. δολ σε πετρελαϊκά projects το 2023
Η κυβέρνηση Biden έχει επικρίνει τις εταιρείες πετρελαίου επειδή δεν αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου τους για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ, η Exxon Mobil και η Chevron αποκάλυψαν σχέδια για αύξηση των δαπανών σε ενεργειακά έργα το επόμενο έτος εν μέσω υψηλής ζήτησης και τιμών πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, αν και θα μεγαλώσουν τα έξοδα, θα είναι λιγότερο από τα μισά και συγκεκριμένα από τα συνολικά 84 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν το 2013, όταν οι τιμές του πετρελαίου συχνά διαπραγματεύονταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι όπως και φέτος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Biden έχει επικρίνει τις εταιρείες πετρελαίου επειδή δεν αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου τους για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους παραμένουν εντός των ορίων που καθορίζονται πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος τροφοδοτούσε μια παγκόσμια έλλειψη ενέργειας.

Τα χρηματικά ποσά και οι προβλέψεις

Η Exxon είπε ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του έργου το επόμενο έτος σε 23 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα προβλεπόμενα 22 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Η Chevron είπε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Οι αυξήσεις περιλαμβάνουν νέα χρήματα για έργα μείωσης των εκπομπών και τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.

Η υψηλότερη δαπάνη δεν θα οδηγήσει αμέσως σε μεγαλύτερη παραγωγή. Η Exxon έχει δηλώσει ότι αναμένει η παραγωγή του επόμενου έτους να είναι σταθερή στα 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, ενώ η Chevron έχει προβλέψει μέση ετήσια αύξηση άνω του 3% έως το 2026.

Η Exxon θα χάσει τον στόχο της να αντλήσει 1 εκατομμύριο boed από τις δραστηριότητές της στο Permian για περίπου δύο χρόνια, δήλωσε χθες (8/12) ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods.Τώρα στοχεύει να φτάσει μεταξύ 900.000-1 εκατομμύριο boed το 2027.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» εστιάζεται στα κέρδη. Η Exxon βλέπει τη δυνατότητα για πλεόνασμα μετρητών 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027, υποθέτοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι 60 δολάρια ανά βαρέλι. Η Chevron αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές το επόμενο έτος.

«Αυτό δίνει το περιθώριο για ευκαιριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, αυξήσεις στην επαναγορά ή απλώς χαμηλότερη μόχλευση με στόχο την αύξηση των εξαγορών σε χαμηλότερη τιμή μετοχής» δήλωσαν οι αναλυτές μετοχών της Jefferies, Lloyd Byrne και Sam Burwell.Τέλος, οι παραγωγοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν επίσης εν μέρει ανακτήσει τις απώλειές τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Shell φέτος αύξησε τις κεφαλαιακές δαπάνες κατά 22% στα 23 έως 27 δισεκατομμύρια δολάρια. Η BP φέτος επέκτεινε τις δαπάνες του έργου κατά 21% στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης