Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πόσο εφικτοί είναι οι αναθεωρημένοι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ

Πόσο εφικτοί είναι οι αναθεωρημένοι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ
Τι αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» - Κομβική η ανάπτυξη των δικτύων

Σε φιλόδοξους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ που κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά γιατί προϋποθέτουν τεράστια ανάπτυξη δικτύων, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ηδη επενδύσεις ΑΠΕ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που έχουν υλοποιηθεί δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ κι άλλες που σχεδιάζονται παγώνουν.

Το βασικό σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ΥΠΕΝ προβλέπει συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030  κοντά στο 80% από στόχο για 65% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, πάνω από 50% σε ψύξη και θέρμανση και κοντά στο 30% στις μεταφορές. Ο στόχος για συνολική ισχύ ΑΠΕ το 2030 στα 18.9 GW αναβαθμίζεται στα 28-30 GW και ο στόχος για 1,5 GW αποθήκευση στα 5-8 GW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια θα πρέπει να μπούνε στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 18 -25 GW , δηλαδή υπερδιπλάσια των υφιστάμενων έργων που εγκαταστάθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Για να μπορέσει το σύστημα να απορροφήσει αυτή την ενέργεια θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ της τάξης των 10 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναβαθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί στις διεθνείς διασυνδέσεις. 

Από την ταχύτητα ανάπτυξης των δικτύων θα εξαρτηθεί και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων, με τους Διαχειριστές πάντως (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) να έχουν εκφράσει στην αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ τον έντονο σκεπτικισμό τους,  κρίνοντας από μια ρεαλιστική βάση που φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψην ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ. Τα έργα δικτύου τρέχουν με πολύ χαμηλότερες ταχύτητες από τα έργα ΑΠΕ με αποτέλεσμα σήμερα, αυτός ο ετερεχρονισμός να αξιολογείται από την αγορά και όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως το σημαντικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Στον ΑΔΜΗΕ κάνουν «ουρά» τα έργα απε για να πάρουν όρους οριστικής σύνδεσης με το δίκτυο ενώ στον ΔΕΔΔΗΕ πέφτουν βροχή οι απορρίψεις αιτημάτων για σύνδεση νέων έργων λόγω κορεσμού του δικτύου.

Το πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την καλύτερη διαχείριση του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου, ωστόσο όλοι συμφωνούν από τους επενδυτές έως τον ΑΔΜΗΕ που υπέβαλλε σχετικό αίτημα και το ΥΠΕΝ, σύμφωνα τουλάχιστον με δημόσιες δηλώσεις της ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, ότι οι στόχοι για τις ΑΠΕ δεν θα επιτευχθούν ένα τα έργα στα δίκτυα δεν τρέξουν με διαδικασίες «fast track».  Οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι «Θα πρέπει και τα έργα στα δίκτυα να χαρακτηριστούν επενδύσεις δημοσίου συμφέροντος όπως και οι ΑΠΕ για να προχωρήσουν γρήγορα και να επιτευχθούν οι στόχοι».

Εντονες αντιδράσεις συναντούν εξάλλου οι κατευθύνσεις για τη θέση του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής στο υπό αναθέωρηση ΕΣΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα υπό εξεταζόμενα σενάρια το ποσοστό του φυσικού αερίου μειώνεται σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, με το επικρατέστερο να αναφέρεται σε μείωση έως και 40% το 2030. Σοβαρές ενστάσεις στην αρμόδια Επιτροπή έχουν εκφραστεί σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΔΕΣΦΑ, την ΔΕΠΑ και την ΕΔΕΕΥΠ αλλά και επιστημονικούς φορείς και αναλυτές. Τα εξεταζόμενα σενάρια δεν λαμβάνουν υπόψη την αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου ως καύσιμο –γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση , όπως προκύπτει και από τα projects που είναι σε εξέλιξη για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, τονίζουν στην ¨Κ¨  αρμόδιοι παράγοντες. Επισημαίνουν επίσης ότι οι στόχοι που εξετάζονται για το φυσικό αέριο είναι σε πλήρη ανακολουθία με τη στρατηγική της χώρας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονονθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα υπό εξεταζόμενα σενάρια για το νέο ΕΣΕΚ ενσωματώνουν τους νέους φιλόδοξους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για τα κράτη μέλη μέσω των Κανονισμών του «Fit for 55» και του REPowerEU.Οι τελικής κατευθύνσεις θα δοθούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ώστε πιθανότατα και μέσα στο Δεκέμβριο να βγει το προσχέδιο σε διαβούλευση και στη συνέχεια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το τελικό σχέδιο που θα σταλθεί μέχρι τον Ιούνιο προς έγκριση στην Κομισιόν.

Πηγή: Καθημερινή
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης