Μεγάλοι όμιλοι προχωρούν σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και Αποθήκευση
Μάλιστα, η εταιρεία μαζί με ένα πακέτο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων για τα οποία είχε εξασφαλίσει άδεια τον περασμένο Ιούλιο, έχει ήδη υπό ανάπτυξη ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος περίπου 650 MW. Η Kenlov διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη άνω των 3 GW και έχει ως στόχο να το διπλασιάσει εντός της επόμενης τριετίας.
Επίσης, ισπανικός όμιλος ELMYA ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά στις 10 Μαίου 2021 οπότε είχε διασφαλίσει Βεβαίωση Παραγωγού για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 220MW στο Ζέλι, των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας, είχε επίσης εξασφαλίσει την ίδια χρονιά άλλες δύο άδειες για φωτοβολταϊκούς σταθμούς 47 MW στο Κιλελέρ και 40 MW στην Αταλάντη Ορχομενού. Εντός του 2022 πήρε άλλες τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ, με την τελευταία προ ημερών για το μεγάλο project του φωτοβολταϊκού σταθμού των 196 MW στον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας.
Τροποποιήσεις και αδειοδοτήσεις
Επίσης η ιταλική Enel Green Power, η οποία σχεδιάζει να παραμείνει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αλλά με στρατηγικό επενδυτή, τροποποιεί παλαιότερες άδειες. Μόλις χθες εξασφάλισε τροποποιήσεις βεβαιώσεων παραγωγού για φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και 83,781 MW αντίστοιχα στην περιοχή των Φαρσάλων, προκειμένου να ενσωματώσει και αποθήκευση ενέργειας. Σήμερα η Enel έχει σε λειτουργία 368 MW αιολικών έργων στην Ελλάδα και κατατάσσεται στην τρίτη θέση της ελληνικής αγοράς ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,7 GW έως το 2030.
Επίσης, την περασμένη Τετάρτη βεβαιώσεις παραγωγού πήρε ENERCOPLAN INVESTMENTS για δύο φωτοβολταΪκούς σταθμούς 45 MW και 7 MW στο Δήμο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ – ΣΑΠΩΝ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάκτωρ στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της με την πορτογαλικών συμφερόντων EDPR για το μεγάλο αιολικό έργο στην Εύβοια, είχε επενδύσει στην απόκτηση της Enercoplan και της Sofrano.
Επίσης, 13 άδειες έργων εξασφάλισε μόλις την περασμένη Πέμπτη και η WATTCROP HELLAS, μία πολυμετοχική εταιρεία διεθνών συμφερόντων, η οποία ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας υψηλών προδιαγραφών, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα πρόκειται για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 80.19 MW στη θέση Γαυρος-Κελαλη του Δήμου Κοζανης, 172.62 MW, 9.91 MW και 2.85 MW στον δήμο Αμφιπολης καθώς και για οκτώ μικρότερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (1.92 MW, 2.6 MW, 2.84 MW , 6.54 MW, 2.04 MW, 2.39 MW, 2.43 MW, 2.45 MW) στο δήμο Κιλκίς.
www.worldenergynews.gr