Το σχέδιο της Γερμανίας να περιορίσει τα έσοδα από την ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για ένα έτος θα επιφέρει εξίσου μειωμένο ενδιαφέρον για την υπογραφή νέων συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPAs) κατά τη διάρκεια των μέτρων, είπαν οι αναλυτές στο Montel.
«Το πιθανότερο είναι τεθεί να σε αναμονή η αγορά των PPA, καθώς και τις προθεσμιακές αγορές» τόνισε ο Tobias Federico, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Energy Brainpool. «Φαίνεται να μην υπάρχει πλέον ανάγκη αντιστάθμισης έναντι των υψηλότερων τιμών», είπε, αναφερόμενος στην πλευρά των αγοραστών.
Την Τρίτη (22/11) ένα προσχέδιο νόμου διευκρίνιζε το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για πλαφόν 90% στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και στο 70% της ενεργειακής κατανάλωσης των μεγάλων βιομηχανιών στα 130 ευρώ/MWh. Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί να λήξουν το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.
Οι τιμές της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύτηκαν σε υψηλά ρεκόρ φέτος – με το συμβόλαιο του πρώτου έτους να αγγίζει το ιστορικό υψηλό των 1.050 ευρώ/MWh στα τέλη Αυγούστου – λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου μετά τον περιορισμό των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.
Σε αντίθεση οι τελευταίες τιμές για PPAs από ΑΠΕ στην Γερμανία για συμβόλαια 5ετίας που ξεκινούν από τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 206,65 ευρώ/MWh σύμφωνα με την QWatt data.
Ζητούμενο η προσοχή στην επόμενη μέρα
Παράλληλα, ο Matthias Stark, ειδικός στην αγορά ενέργειας στο γερμανικό λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BEE, είναι γνώστης των προβλημάτων που εντοπίζονται στην πλευρά των πωλητών PPA, λόγω του ανώτατου ορίου εσόδων.
«Δεν μπορούν πραγματικά να δράσουν εκτός της αγοράς της επόμενης ημέρας, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο όταν πωλούν σε σταθερό επίπεδο τιμής. Τα πλεονασματικά έσοδα δεν αντικατοπτρίζουν σωστά το κόστος για μακροπρόθεσμες συμβάσεις λόγω κυμαινόμενης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να εφαρμόσει πολλά ανώτατα όρια εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με επίπεδα, για μη επιδοτούμενες μονάδες, περίπου 100-130 ευρώ/MWh.
Τέλος, σε ότι αφορά τις υφιστάμενες συμφωνίες, δεν διατρέχουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Enervis, Nicolai Herrmann, οι περισσότεροι φορείς θα είναι σε θέση να παραμείνουν κερδοφόροι.
Αρκετές συμβάσεις ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας για διάρκεια 10 έως 15 ετών υπογράφηκαν πρόσφατα κοντά στα 130 ευρώ/MWh στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της QWatt. «Θα μείνουν αρκετά χρήματα στην αγορά για την κατασκευή έργων», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr