Στα 12 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ
Πρόκειται για ποσά που οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, καταβάλλοντας υψηλότερο ΕΤΜΕΑΡ και αφορούν τη διετία 2019 - 2020.
Τα ποσά αυτά όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, καταβλήθηκαν από τον Διαχειριστή στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου εκείνοι με τη σειρά τους να τα πιστώσουν στους πελάτες τους.
Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εκκαθάρισης του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ των επιχειρήσεων για τη διετία 2021-2022. Σε ότι αφορά το 2021 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκκαθάριση από τον ΔΑΠΕΕΠ η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τη ΡΑΕ. Για δε το 2022 δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις που δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ με βάση τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι το ποσό που οφείλονται στις επιχειρήσεις για τη διετία 2021-2022 προσεγγίζουν και πάλι τα 70 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαρέντης μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ δήλωσε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ είναι η εταιρία με τον μεγαλύτερο τζίρο στην Ελλάδα αφού μετά και τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διαχειρίζεται κονδύλια κοντά στα 12 δις ευρώ. Συγκεκριμένα ο ΔΑΠΕΕΠ διαχειρίζεται 2,5 δισ ευρώ που είναι ο ετήσιος τζίρος του Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). 1,5 δις ευρώ που είναι τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων και 7,7 δις ευρώ που είναι ο ετήσιος τζίρος του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιαρέντης, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτηθεί με 1,1 δις ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ, 1,8 δις ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων, 2,8 δις ευρώ από τον νέο μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, 1,6 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με 400 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του λογαριασμού των ΥΚΩ και τέλος με επιπλέον 400 εκατ ευρώ από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022.
Ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ
Σε ότι αφορά την εξέλιξη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ανανεώσιμης ενέργειας, ο κ. Γιαρέντης δήλωσε ότι στο τέλος του έτους θα είναι πλεονασματικός κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία τους ότι το επόμενο έτος η συνεισφορά του ΕΛΑΠΕ στη στήριξη των καταναλωτών μέσω των επιδοτήσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού θα αυξηθεί σημαντικά η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Συγκεκριμένα προέβλεψε ότι πολύ σύντομα η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας σε ΑΠΕ θα σπάσει το φράγμα των 10 GW, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα φθάσει τα 10,9 GW και στο τέλος του 2023 θα έχει φθάσει τα 12 GW.
Τέλος ο κ. Γιαρέντης προανήγγειλε ότι σύντομα ο ΔΑΠΕΕΠ θα θέσει σε λειτουργία νέα ψηφιακή πλατφόρμα ώστε όλα τα έγγραφα που καταθέτουν οι συναλλασσόμενες με τον οργανισμό εταιρίες να υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς περιττές ενέργειας, με απλές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
www.worldenergynews.gr