Παπαμαντέλλος (RWE Ren): Οι στόχοι μας για την Ελλάδα με ΔΕΗ και H.E. - Αλλάζει τελείως το σκηνικό στις ΑΠΕ

Παπαμαντέλλος (RWE Ren): Οι στόχοι μας για την Ελλάδα με ΔΕΗ και H.E. - Αλλάζει τελείως το σκηνικό στις ΑΠΕ
H πλήρης ανατροπή για τα έργα των δημοπρασιών οδηγεί στην επόμενη μέρα των ΑΠΕ σύμφωνα με τους κ.κ. Καπέλλο (Η.Ε.) και Μακρυπίδη ( PWC)
Επιταχύνει τις επενδυτικές της κινήσεις η RWE Renewables Hellas στο κοινοπρακτικό σχήμα με την ΔΕΗ, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Παπαμαντέλλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, το 2022 συνεισέφερε στο κοινοπρακτκό σχήμα με την ΔΕΗΑΝ έργα 710 MW. Μέσα στο 2022 θα υπάρξουν αναθέσεις έργων 210 MW, το 2023 οι αναθέσεις θα ανέλθουν στα 710 MW και το 2024 θα ολοκληρωθεί το πακέτο του αρχικού στόχου ανάπτυξης, κατασκευής και υλοποίησης των 1600 MW σε φωτοβολταϊκά.

Τις ανακοινώσεις αυτές πραγματοποίησε ο κ. Παπαμαντέλλος στα πλαίσια του Συνεδρίου του Γερμανικού Επιμελητηρίου και στην ενότητα που αφορούσε τον πράσινο μετασχηματισμό, παρουσία του Δρ. Σωτήρη Καπέλλου COO της RES της HE και του Γιώργου Μακρυπίδη, partner της PWC. Tην συζήτηση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, επιχειρηματίας κυρία Βικτώρια Αλεξανδράτου, που διατύπωσε την στρατηγική πρόταση να μπορεί η ελληνική αγορά διαμέσου των PPA να αναδειχθεί σε τροφοδότη ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα ο κ. Παπαμαντέλος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην δραστηριoποίηση της RWE στα Υπεράκτια αναφερόμενος στην συνεργασία με την Helleniq Energy και σημειώνοντας, ότι για την Ελλάδα θα αντιστοιχεί περίπου το 1 από τα 8 GW που έχει σαν στόχο για εγκατεστημένη ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2030. Ειδικότερα ο CEO της RWE Renewables ανέφερε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 στα Υπεράκτια, θα πρέπει οι διαγωνισμοί να γίνουν μέχρι το 2026, καθώς οι κοινοπραξίες, η τεχνογνωσία και τα κεφάλαια προς επένδυση είναι έτοιμα.
Άρα, είναι ζήτημα της Πολιτείας να τρέξει τα θέματα των περιοχών που θα επιλεγούν και των προεδρικών διαταγμάτων, για να διατηρηθεί το μομέντουμ για τις επενδύσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η RWE Renewables που είναι παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στις ΑΠΕ θα επενδύσει 50 δισ μέχρι το 2030 σε πλωτά και χερσαία αιολικά, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, υδρογόνο.
Για τα χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί από 7.000 MW σε 20.000 MW και για τα Υπεράκτια από 3.000 MW σε 8.000 MW.


Επενδύσεις μαμούθ απαιτεί η Αποθήκευση

Ο κ. Σωτήρης Κάπελλος εκπροσωπώντας την Helleniq Energy αναφέρθηκε στην Αποθήκευση και στην σημασία της αγοράς εξισορρόπησης, ειδικά όσον αφορά τις βοηθητικές υπηρεσίες.
Για να φτάσουμε τον στόχο των 28 GW από 10 GW σήμερα, το 2030, απαιτείται σημαντική ισχύς της αποθήκευσης που θα ρυθμίζει την προσφορά και ισορροπία στις ΑΠΕ.
Το λίθιο πραμένει η κρατούσα τεχνολογία, παρά την παλαιότητά της, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος για την ευρύτερη εμπορική χρήση των μπαταριών από πλευρά κόστους.

Οι επενδύσεις στην αποθήκευση θα πρέπει να προσεγγίζουν τα 7-10 δισ, αν μιλάμε για στόχο 7 GW μέχρι το 2030 ανέφερε ο κ. Γιώργος Μακρυπίδης της PWC
Αυτό θα απαιτήσει πλαίσιο για την αποθήκευση, ώστε και οι τράπεζες να ξέρουν με ποιά κριτήρια θα χρηματοδοτήσουν.

Για το υδρογόνο εκτιμήθηκε ότι ακόμα η τεχνολογία βρίσκεται σε πρώιμη φάση και το κόστος της είναι υψηλό.


Εκτός αγοράς οι τιμές των δημοπρασιών - Πυκνώνουν οι συζητήσεις για τα PPA

Το "20ετές PPA" είναι ξεπερασμένο και πλέον όλες οι μεγάλες οικονομίες λειτουργούν με τα corporate PPA, ανέφερε ο κ. Μακρυπίδης προσανατολίζοντας την ανάλυση στην τρέχουσα πραγματικότητα. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά δεν έχουν φτάσει σε καμία περίπτωση στα επίπεδα των ξένων αγορών, δηλαδή οι τράπεζες δεν τα "καταλαβαίνουν" ακόμα και δεν τα χρηματοδοτούν όσο στο εξωτερικό, γιατί δεν έχουν φτιαχτεί οι όροι των συμβολαίων πλην των απλών όρων, οι οποίοι προσομοιάζουν με τους όρους του δημοσίου.

Πριν από  5 χρόνια υπήρχε απόδοση IRR στο 13-15%, τώρα είμαστε στο 6-7% Ο νόμος που βγήκε τον Αύγουστο άλλαξε την ταχύτητα των αδειών και ανέβασε στο επίκεντρο το ζήτημα του corporate PPA.
Η απόφαση οδήγησε σε αναβάθμιση των PPA providers και νέα δεδομένα για τους αγοραστές των αδειών, για τον λόγο, ότι πολλές από τις άδειες που υπάρχουν έξω δεν θα κατορθώσουν να παράγουν ενέργεια. Κατά συνέπεια οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Όμως σε γενική κατεύθυνση η προσέγγιση του νομικού πλαισίου ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο κ. Μακρυπίδης.

Σύμφωνα με τον κ.Καπέλλο η υπουργική απόφαση έκλεισε τον β ΄κύκλο μετά τον πρώτο που έκλεισε το 2014. Δίνει 13 GW σε όρους σύνδεσης, για τα οποία η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι δεν θα δοθούν τόσα πολλά, θα δοθούν γύρω στα 8 που θα προστεθούν στα υπάρχοντα 10 και στα ενδεχόμενα 2 που υφίστανται επίσης με όρους σύνδεσης, άρα θα φτάσουμε στα 20 GW τελικά.
Επομένως όσοι πάρουν όρους σύνδεσης θα είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων, που θα αναγκαστούν να κάνουν εξαγορές. Είμαστε σε κρίσιμο σταθμό, εκτίμησε.

Οι νέες άδειες θα χρειαστούν 5 χρόνια ωρίμασης. Για το Χωροταξικό ανέφερε ότι, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, μειώνεται ο χώρος για τα αιολικά. Και αυτό ενισχύει τα offshore.

Οι απδόσεις στα αιολικά πέφτουν και γίνονται δύσκολες, ανέφερε ο κ. Μακρυπίδης

Οι τράπεζες τώρα μαθαίνουν τα PPAs σημείωσε ο κ. Παπαμαντέλλος, θέλει τον χρόνο του, αλλά για τις τράπεζες θα τους δώσει cash flow, καθώς οι δημοπρασίες τελειώνουν

Οι τιμές που δόθηκαν στις τελευταίες δημοπρασίες 38 ευρώ/MWh για τα φωτοβολταϊκά και 48 ευρώ/MWh για τα αιολικά είναι νούμερα απαγορευτικά μετά τον πόλεμο και τις νέες συνθήκες, παρατήρησε ο κ. Καπέλλος.

Τα νούμερα των PPA είναι στα 50 -55 ευρώ συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι και διαερωτήθηκαν, που θα είναι οι τιμές στον επόμενο διαγωνισμό.
Δεν μπορούν να υλοποιηθούν έργα σαν αυτά που ελήφθησαν στην τελευταία δημοπρασία ήταν το γενικό συμμπέρασμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης