Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Ευρώπης είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα από τις αντίστοιχες του βορρά χάρη σε μεγάλο βαθμό στην άφθονη ικανότητα εισαγωγής LNG και στις προσδοκίες για ισχυρή πράσινη παραγωγή, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την Τετάρτη.
Το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τις περισσότερες αγορές της βορειοδυτικής Ευρώπης θα είναι στενό λόγω των χαμηλών υδροηλεκτρικών, της χαμηλής διαθεσιμότητας πυρηνικών στη Γαλλία και των συνεχιζόμενων κινδύνων για την προμήθεια φυσικού αερίου, ανεφερε σε έκθεση.
«Αυτό συμβαίνει παρά την προσδοκία μας για χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2022-23 λόγω της καταστροφής της βιομηχανικής ζήτησης –η ίδια προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές ενέργειας– και των εθελοντικών μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας», ανέφερε.
Ως εκ τούτου, ανέμενε ότι οι τιμές χονδρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές τους επόμενους μήνες, αν και με «διακυμάνσεις μεταξύ των αγορών».
Άνεση στον Νότο
«Η Νότια Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση λόγω της άφθονης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μεγαλύτερης πρόσβασης στις εισαγωγές LNG», ανέφερε.
Ως εκ τούτου, οι τιμές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πιθανότατα θα παραμείνουν χαμηλότερα σε σχέση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο Benjamin Leyre, αντιπρόεδρος της Moody's και ανώτερος πιστωτικός διευθυντής.
Αυτό οφειλόταν επίσης εν μέρει στο ότι οι αγορές ήταν λιγότερο εκτεθειμένες σε διακοπές του ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ιβηρική παραμένουν αυξημένοι, κυρίως στην Ισπανία, καθώς οι κυβερνήσεις μπορεί να «πειραματιστούν» να εισαγάγουν περαιτέρω μέτρα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών της ενέργειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε προσωρινό φόρο έκτακτης ανάγκης στις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο του 2021, ο οποίος έκτοτε παρατάθηκε έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επίσης εφαρμόσει από κοινού ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Ιταλία, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας αναμενόταν επίσης να παραμείνουν χαμηλότερες από αυτές της βορειοδυτικής Ευρώπης, καθώς η χώρα δεν επηρεάστηκε τόσο από τις συνεχιζόμενες γαλλικές πυρηνικές διακοπές.
Ευάλωτη η Γερμανία
Στο βορρά, ωστόσο, η Γερμανία είναι «στο μάτι της καταιγίδας», σύμφωνα με την Moody's.
«Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου εξανεμίσθηκε και ανέβασε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ», ανέφερε, σχετικά με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πέσει μόλις στο 10% των μέσων επιπέδων του 2021.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία βασιζόταν συνήθως στην πρώτη για το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
«Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος πλήρη, αλλά η συνεχιζόμενη απουσία ρωσικών ροών φυσικού αερίου εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα για το χειμώνα του 2023-2024», ανέφερε η έκθεση.
Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα παραμείνει «εύθραυστη και ευάλωτη» σε περαιτέρω εξωτερικούς κραδασμούς ή πολύ κρύο καιρό.
Όσον αφορά τη Γαλλία, η Moody's είπε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, premium 23% σε σχέση με αυτές στη Γερμανία από τον Ιανουάριο.
«Η διαφορά διευρύνθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης πυρηνικής παραγωγής και της κακής υδροηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το ασφάλιστρο στις γερμανικές τιμές θα παραμείνει».
Η Γαλλία είχε ιστορικά χαμηλή πυρηνική παραγωγή λόγω προβλημάτων στον γηρασμένο στόλο των αντιδραστήρων της.
www.worldenergynews.gr