Την ερχόμενη Τρίτη 22/11 η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου και Ρουμανίας
Εν μέσω πλήρους αβεβαιότητας ως προς την ενεργειακή επάρκεια τον φετινό χειμώνα, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Ρουμανίας. Τις συζητήσεις, οι οποίες θα γίνουν σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, αναμένεται να μονοπωλήσουν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να περιορίσουν, σε κάποιο βαθμό, τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια καθώς και οι επενδυτικές προοπτικές.
Η ισχυρότατη γεωπολιτική, ενεργειακή και οικονομική διαταραχή που κλονίζει όλη την Ευρώπη, θέτει επιπλέον προβλήματα στις αδύναμες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες αναζητούν ασφάλεια εφοδιασμού. Η πρόσβαση στη Ρεβυθούσα αποτελεί ζητούμενο. Άλλωστε διαφάνηκε και από την τελευταία δημοπρασία του ΔΕΣΦΑ, στην οποία τρεις βουλγαρικές εταιρείες, η Bulgragaz, η ΜΕΤ Energy και η Kolmar, δέσμευσαν χωρητικότητα για το 2023.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ενδιαφέρον για δέσμευση χωρητικότητας στο δεύτερο FSRU της Gastrade στη Θράκη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη τεράστιο. Άλλωστε στο FSRU Αλεξανδρούπολης που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου, συμμετέχει και η Bulgartransgaz με ποσοστό 20%.
Οσον αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η χάραξη του νέου καλωδίου (χωρητικότητας 3 GW, με δυνατότητα να φτάσει στα 9 GW) το οποίο θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από την Ελλάδα στην Αυστρία και στη Γερμανία, μέσω των βαλκανικών χωρών, αναμένεται να περιληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ΑΔΜΗΕ δουλεύει πάνω σε δύο διαδρομές, η μία σχεδιάζεται να διασχίζει τα ηπειρωτικά Δυτικά Βαλκάνια και η δεύτερη εναλλακτική, την Αλβανία για να συνεχίζει υποθαλάσσια, μέσω της Αδριατικής και να φτάνει έως τη Σλοβενία, και στη συνέχει στην Κεντρική Ευρώπη. Όπως είναι αναμενόμενο η κάθε χάραξη εξυπηρετεί και άλλες χώρες.
Πράσινη ενέργεια και εξαγορές στα Βαλκάνια
Όμως εκτός τη διασύνδεση Ελλάδας – Αυστρίας – Γερμανίας, μέσω της χώρας μας θα μεταφερθεί πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, από έργα ΑΠΕ της Αιγύπτου, μέσω του GREGY Interconnector δυναμικότητας 3 GW, ενός έργου που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου.
Η μεταφορά ρεύματος πέρα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας απαιτεί επιπλέον διασυνδέσεις, τις οποίες ήδη προωθεί ο ΑΔΜΗΕ. Η κατασκευή νέου καλωδίου με τη Βουλγαρία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2023, η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία προχωρά, όπως και η μελέτη της νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας.
Τέλος, στις συζητήσεις των έξι υπουργών Ενέργειας θα περιληφθούν και τα σχέδια των ελληνικών ενεργειακών ομίλων για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Η στροφή στις AΠΕ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνδυασμό και με τις επιπλέον διασυνδέσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού με τις βαλκανικές αγορές, διευρύνουν το πεδίο δραστηριοτήτων των εγχώριων παικτών, οι οποίες έχουν βάλει στα …ραντάρ τους τις γειτονικές αγορές.
www.worldenergynews.gr