Έτοιμη να μπλοκάρει τον κανονισμό για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια δηλώνει η Αθήνα σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο TTF πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι σε τεχνικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η Κομισιόν υποστήριξε ότι το πλαφόν αποτελεί δυσεφάρμοστη λύση. Ως αντιπρόταση φέρεται να παρουσίασε ένα σχέδιο δανεισμού μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη θα μπορούσαν να παίρνουν δάνεια για να αντιμετωπίσουν το κόστος των αυξανόμενων τιμών – λύση, η οποία θα αύξανε το δημόσιο χρέος.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε σε δηλώσεις της στο Politico ότι η συνάντηση της Δευτέρας «ήταν μια τεχνική συζήτηση από ειδικούς, αλλά αυτό δεν συνιστά την υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής στάσης της Επιτροπής» ως προς το πλαφόν. Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση, «η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του μηχανισμού διόρθωσης των τιμών». «Αυτό θα μας επιτρέψει να ανταλλάξουμε ιδέες με τα κράτη μέλη και, σε αυτή τη βάση, να παρουσιάσουμε την πλήρη νομοθετική πρόταση για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς. Παραμένουμε στη δέσμευση μας να το πράξουμε το συντομότερο δυνατό».
Στον απόηχο της συνάντησης της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε αποστείλει αυστηρή επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από την Κομισιόν να εισακούσει τις εκκλήσεις των κρατών – μελών για μία νομοθετική πρόταση που θα αφορά το πλαφόν με βάση τις κατευθυντήριες που δόθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην σημερινή συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων οι 15 χώρες που προωθούν την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο θα ζητήσουν στην πλειοψηφία τους από την Επιτροπή να καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση. Όπως αναφέρουν, η Κομισιόν έχει ήδη προετοιμάσει ένα έγγραφο που αποτελεί τον σκελετό της πρότασης, ωστόσο, προτιμά να τεθεί στο τραπέζι ανεπίσημα και όχι να αποτελέσει επίσημη τοποθέτηση.
Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα άλλες χώρες που στηρίζουν το εγχείρημα, θα κινηθούν για να εμποδίσουν την υιοθέτηση του κανονισμού, καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τον περιορισμό της ανοδικής πορείας των τιμών, οι οποίες παραμένουν σταθερές αυτό το διάστημα, αλλά αναμένεται να αυξηθούν με την πτώση των θερμοκρασιών.
Όπως είχε μεταφέρει η «Κ», στο πρώτο σχέδιο της συμβιβαστικής πρότασης της τσεχικής προεδρίας για τον εν λόγω κανονισμό δεν περιείχε διευκρινίσεις για το πλαφόν, όπως και στο δεύτερο που ακολούθησε. Ο κανονισμός, εξάλλου, αφορά την πραγματοποίηση κοινών αγορών φυσικού αερίου και την υιοθέτηση μέτρων αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση κρίσεων ανεφοδιασμού ελλείψει διμερών συμφωνιών. Οι κοινές αγορές αναμένεται να είναι υποχρεωτικές ως προς τον συμψηφισμό της ζήτησης των κρατών μελών σε φυσικό αέριο, αλλά η τελική ολοκλήρωση της αγοράς θα είναι εθελοντική.
www.worldenergynews.gr