Τελευταία Νέα

Ποιά είναι η Ashtrom Renewable που προχωρά σε ανάπτυξη φωτοβολταϊκών 476 MW στην Θεσσαλία - Τι εξασφάλισε η AKUO

Ποιά είναι η Ashtrom Renewable που προχωρά σε ανάπτυξη φωτοβολταϊκών 476 MW στην Θεσσαλία - Τι εξασφάλισε η AKUO
Μαγνήτης για τα φωτοβολταϊκά ο θεσσαλικός κάμπος
Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και ειδικότερα σε φωτοβολταϊκά πάρκα, στον θεσσαλικό κάμπο. Μάλιστα, τελευταία, η περιοχή φαίνεται ότι μαγνήτισε και την Ισραηλινή Ashtrom Renewable Energy, η οποία ενδιαφέρεται να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 476 MW φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Η εταιρεία, η οποία αποτελεί βραχίονα του ομίλου Ashtrom Group, συμμετείχε στον κύκλο αιτήσεων Οκτωβρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ενδιαφέρεται να αναπτύξει πέντε μονάδες στη Θεσσαλία - ειδικότερα δύο των 50 MW και των 64 MW στη Νίκαια, μία των 61 MW στην περιοχή Κράννωνος, μία των 154 MW στον Αλμυρό και μία ισχύος 147 MW στην Αγιά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία αναζητά συνεργασία με ελληνική εταιρεία για την ανάπτυξη των έργων. Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό κεφάλαιο που θα δαπανήσει για την ανάπτυξή τους είναι 380 εκατ. ευρώ. Η Ashtrom Renewable Energy συστάθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες και, όπως αναφέρει και το PVTech, στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά συστήματα και διαθέτει υπό ανάπτυξη pipeline έργων ΑΠΕ 1.5 GW σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Πολωνία. Ανήκει δε, σε μια από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες του Ισραήλ την Ashtrom Group.


Οι στόχοι της AKUO Energy

Όμως δεν είναι μόνο η Ashtrom που έχει βάλει στο κάδρο τη Θεσσαλία. Η γαλλικών συμφερόντων AKUO Energy εξασφάλισε από το ΥΠΕΝ περιβαλλοντικούς όρους, για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 234,99 MW. Πρόκειται για ένα mega φωτοβολταϊκό σταθμό από τους μεγαλύτερους που αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Η AKUO αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες στον τομέα των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες έργα ανά τον πλανήτη Στην Ελλάδα, σχεδιάζει την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, αλλά και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Ήδη άλλωστε εξασφαλίσει άδεια από τη ΡΑΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 279,5 MW στον Δήμο Φαρσάλων, άλλη μία άδεια για αποθήκευση ενέργειας 107,25 MW στον Αργυρόμυλο Λάρισας και άδεια για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 49.9MW, στον Δήμο Παλαμά Καρδίτσας.

Αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής στρέφεται προς την πράσινη ενέργεια. Ειδικότερα, οι Δήμοι Αλμυρού και Φαρσάλων αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10MW σε μία έκταση 140 στρεμμάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τους. Όπως προβλέπει το επενδυτικό τους σχέδιο, θα δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα στην οποία εκτός από τους δύο δήμους θα συμμετέχουν και οι δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φαρσάλων και Αλμυρού καθώς και οι τέσσερις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές επιτροπές των δύο ΟΤΑ. Φαρσάλων και Αλμυρού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης