Τελευταία Νέα

COP27: Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας αγωνίζεται να αποκτήσει ρόλο στην απαλλαγή από άνθρακα

COP27: Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας αγωνίζεται να αποκτήσει ρόλο στην απαλλαγή από άνθρακα

«Όταν μιλάτε για πυρηνικά, μιλάτε για έναν επιβεβαιωμένο παραγωγό ενέργειας που δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μάλλον μέρος της λύσης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IAEA Rafael Mariano Grossi

 

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και ακτιβιστών, προσπάθησαν να “γυαλίσουν” την εύθραυστη εικόνα της βιομηχανίας την Τετάρτη, χρησιμοποιώντας τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο για να υποστηρίξουν ότι η ατομική ενέργεια προσφέρει έναν ασφαλή και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την απεξάρτηση του άνθρακα από τον κόσμο.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον γρήγορο ρυθμό της κλιματικής αλλαγής και τα στενά τροφοδοτικά περιθώρια σε όλο τον κόσμο έχουν αμβλύνει την άποψη ορισμένων πολιτικών για την πυρηνική ενέργεια, μια βιομηχανία που αγωνίζεται εδώ και χρόνια να αντλήσει επενδύσεις λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, τα ραδιενεργά απόβλητα και το τεράστιο κόστος κατασκευής ενός αντιδραστήρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ένας διακυβερνητικός οργανισμός που επιδιώκει να προωθήσει την πυρηνική ενέργεια, παρουσίασε μια έκθεση στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα των παγκόσμιων ηγετών στην Αίγυπτο - η πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια των ετήσιων διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα. Η έκθεση εξέθεσε τις δυνατότητες της τεχνολογίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Όταν μιλάτε για πυρηνικά, μιλάτε για έναν επιβεβαιωμένο παραγωγό ενέργειας που δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μάλλον μέρος της λύσης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IAEA Rafael Mariano Grossi σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Θα δείτε ότι αυτή η πυρηνική ενέργεια έχει ένα πραγματικά σταθερό, πολύ σταθερό ιστορικό ασφάλειας», πρόσθεσε.


Οικονομική στήριξη

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry, εν τω μεταξύ, ενίσχυσε τη βιομηχανία την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής ανακοινώνοντας το επίσημο ενδιαφέρον της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ (EXIM) να παράσχει οικονομική στήριξη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ρουμανία.

"Έχουμε μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα πυρηνικά... Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε καθαρό μηδέν", είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε έναν διεθνή στόχο για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Δεν θα φτάσουμε στο μηδέν μέχρι το 2050 χωρίς την πυρηνική ενέργεια στο μείγμα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν ανοιχτούς τους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας και ελπίζουν να ενθαρρύνουν νέα έργα.

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας είχε πρόβλημα να συγκεντρώσει χρήματα τα τελευταία χρόνια, έχοντας δεχθεί τεράστιο πλήγμα στις δημόσιες σχέσεις μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα το 2011 στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια με σποραδικές συγκρούσεις και διακοπές ρεύματος στην τοποθεσία του εργοστασίου της Ζαπορίζια.

Ο Oleksii Riabchyn, σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την πράσινη ενέργεια, είπε στο Reuters στη σύνοδο κορυφής ότι πιστεύει ότι οι αντιδραστήρες της χώρας απαιτούν μια αντιπυραυλική ασπίδα για την προστασία τους.

Ο Grossi του IAEA δήλωσε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ουκρανία δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τις χώρες από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο πόλεμος, δεν είναι η πυρηνική ενέργεια ή οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε ότι βρισκόταν εν μέσω «πολύ περίπλοκων» διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με μια προτεινόμενη ζώνη ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο και ελπίζει για μια συμφωνία σύντομα.

Η Hannah Fenwick, συνεπικεφαλής του Nuclear for Climate που αντιπροσωπεύει ένα δίκτυο 150 ενώσεων που υποστηρίζουν τις κυβερνήσεις να αγκαλιάσουν την πυρηνική ενέργεια, είπε ότι η οργάνωσή της ασκούσε πιέσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο COP27 να εξετάσουν τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια και λάμβανε αξιοπρεπή σχόλια.

«Λέγαμε ότι τα πυρηνικά είναι μια λύση για το κλίμα εδώ και πολλά χρόνια και το γεωπολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και οι άνθρωποι ακούνε τώρα», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης