COP27: Συμμαχία 9 χωρών για τα offshore αιολικά - Στόχος τα 380 GW έως το 2030

COP27: Συμμαχία 9 χωρών για τα offshore αιολικά - Στόχος τα 380 GW έως το 2030
Σύμφωνα με την IRENA, η συνολική υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα πρέπει να αυξηθεί σε πάνω από 2.000 GW έως το 2050

Εννέα χώρες προσχώρησαν στη Δανία σε μια συμμαχία για την επέκταση της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής ισχύος από τα σημερινά 57 GW σε 380 GW έως το 2030, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Κολομβία και η Ιαπωνία υπέγραψαν τη συμφωνία στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP 27 στην Αίγυπτο.

Η Global Offshore Wind Alliance ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο από το κράτος της Δανίας μαζί με τους εταίρους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας. Στόχος του είναι να φέρει κοντά κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα για την επέκταση της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την IRENA, η συνολική υπεράκτια αιολική δυναμικότητα θα πρέπει να αυξηθεί σε πάνω από 2.000 GW έως το 2050 για να συμβάλει στον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 C.

Ανώτατο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι ένας ακόμη λόγος για να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία»

Οι επισημάνσεις Λαδακάκου

Στο επίμαχο αυτό θέμα, αξίζει να υπογραμμίσουμε τις σημαντικές επισημάνσεις του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Λαδακάκου, που έκανε πρόσφατα στο αφιέρωμα του Worldenergynews.gr «Ευκαιρία ή τροχοπέδη για τις ΑΠΕ η ενεργειακή κρίση;»

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο κλάδος των offshore αιολικών στην χώρα μας έχει αναπτυχθεί πολύ, κινητοποιώντας εταιρείες - επενδυτές έργων ΑΠΕ σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας (π.χ. καλώδια, μεταλλικές κατασκευές κ.α.), οι οποίες ήδη σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας για να καλύψουν το εγχώριο και περιφερειακό ενδιαφέρον.

«Είναι κρίσιμο λοιπόν να μην χαθεί το “momentum” και να μην δημιουργηθεί η αίσθηση στασιμότητας. Η Πολιτεία και οι φορείς της οφείλουν άμεσα να διαβουλευτούν με την αγορά και να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο και πειστικό χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, τουλάχιστον μέχρι το ορόσημο που θα δεχτούν αιτήσεις για χορήγηση των πρώτων Αδειών Έρευνας. Πρέπει να εξηγήσουν τι βήματα προτίθενται να κάνουν, ώστε οι άδειες αυτές να μην βαλτώσουν αλλά να μετεξελιχθούν το συντομότερο σε Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας.
Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν τον αναγκαίο ηλεκτρικό χώρο και την έγκαιρη υλοποίηση των δικτύων αλλά και των λοιπών απαραίτητων υποδομών της εφοδιαστικής αλυσίδας (λιμάνια, ναυπηγεία, βιομηχανία).
Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει: πλούσιο αιολικό δυναμικό, επενδυτικό ενδιαφέρον, κατάλληλη τεχνολογία και διαθέσιμη χρηματοδότηση. Η πολυετής εμπειρία μας στην ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ώστε να μην επαναλάβουμε λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος στον νέο τομέα που διανοίγεται, των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Αν δεν υπάρξει ολιγωρία, η Ελλάδα μπορεί να γίνει κυρίαρχος παίκτης στη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης